Скупштине општине Панчево, је 27. маја 1966. донела одлуку о формирању школе „Мара Мандић“. Формирана је од неколико помоћних одељења других школа у општини.

Отпочела је са радом 1967. године, као самостална установа. Новоформирана установа је имала 5 одељења и 79 редовних ученика, на чијем раду је ангажовано 4 стручна педагога. Услови за рад су били лоши, просторије нису биле прилагођене хендикепираној деци, а наставна средства су се сводила на понеку карту и слику.

Школске 1967/1968. школа добија нов објекат, солидно опремљену радионицу за техничко образовање. 1972 године, реализовано је отварање истуреног одељења у Банатском Новом Селу. 1975. отварају се истурена одељења у Јабуци и Долову, а 1976. године се одељење Качаревачке школе припаја нашој школи. Школске 1977. године почиње са радом и усмерено образовање. 1985. године образовно–васпитним радом су обухваћена и деца са сметњама у развоју предшколског узраста, а 1987. године при школи је почео да ради и Дневни боравак за умерено ментално ометену и церебрално оштећену децу.

Јуна 2001. године, на новој локацији у граду, почео је са радом и дневни боравак за радно оспсобљавање умерено ментално ометене омладине страрије од 18 година.

Мара Мандић

Мара Мандић је рођена у Врднику 16. октобра 1918. године. Њено детињство је није спречило да буде човек и да се бори за човека. И онда када су сви ћутали Мара је говорила и због правде била кажњавана.

Завршила је учитељску школу. Факултет није могла да упише због материјалне оскудице, рат је променио њене планове…

Као члан СКОЈ–а ставља се у одбрану домовине, учествује у мартовским демонстрацијама, тражи од партије задатке говорећи: „Сви смо спремни на жртве!”

Ухапшена, мучена и обешена у Панчеву 21. јула 1942. године.

Поносно чувамо њено име.