РАДИОНИЦЕ ПОВОДОМ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ

Поводом Дечје недеље, под слоганом „Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета“, од 2.10.2017. до 6.10.2017. год, у организацији Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања, реализовано је више активности на тему борбе против насиља и злостављања. Наставници нижих и виших разреда, као и средње школе, организовали су више радионица и презентација у оквиру једночасовног трајања.

Дечја недеља је прилика да се кроз активности и садржаје остварују дечја права, уважава индивидуалност сваког детета и његова  потреба за игром и стваралаштвом.

Дечја недеља подсећа и подржава значај размене знања и искуства деце, као и развој солидарности, толеранције и повезаности у оквиру вршњачких група.

Одржали смо следеће радионице и презентације:

  • „Решавање конфликата“ у нижим разредима основне школе у циљу превенције вршњачког насиља. Радионицу су водиле наставнице: Тица Гајић, Леила Беата Керкеш и Јована Марковић.
  • „Пристојно и непристојно понашање” у нижој смени, издвојено одељење у Јабуци са наставницом Маријом Гашић. Циљ радионице је био стицање увида у различита понашања у вршњачкој групи и према старијим особама, као и увиђање да постоји различито понашање деце и људи према животињама.
  • „Трговина људима”, где су ученици средње школе имали прилику да погледају два филма: „Посматрачи” и „Не газите туђе снове”, у циљу промоције хуманих вредности са наставницом Маријаном Калкан.
  • „Трговина људима” у вишим разредима основне школе, с циљем да се ученици упознају са проблемом трговине људима, начинима како да препознају опасност и да се одупру изазовима, као и да се упознају са начинима превенције и заштите. Радионицу су реализовале: Гордана Крстић – социјални радник, Славена Муста – психолог и наставница Александра Недељковић.
  • „Насиље у породици” у вишим разредима, с циљем да се ученици упознају са породичним насиљем и како да реагују уколико се породично насиље деси. Радионицу су водиле наставнице: Катарина Јоцић и Александра Недељковић.
  • „Стоп насиљу и злостављању” у издвојеном одељењу у Качареву, у реализацији наставнице Драгане Трајковске. Циљ радионице је био упознавање ученика о врстама насиља, мерама и заштити од насиља и злостављања.
  • „Кликни безбедно”, „Пет најчешћих грешака на интернету”, и „Немој бити тај лик – школа Yasserstain“ у реализацији наставника: Стеванке Лазаревић, Аните Дуковски и Горана Владића, са ученицима више смене. Наставници су приказали и објаснили како заштитити ученике/ децу од непримерених садржаја, негативних ефекта коришћења интернета, како подићи ниво свести и знања о томе на који начин  виртуелна стварност утиче на децу и како се безбедно заштитити  од насилника, педофила и превараната.