ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЛЕПИХ МИШЕВА

 

 

 

 

Тим за заштиту животне средине, као своју прву активност у овој школској години, обележио је Светски дан шишмиша, 21. септембар. Предавање је одржала наставница Маријана Калкан, едукативни филм и разговор о истом водила је наставница Тијана Крстевска.

Деца су имала прилику да науче нешто ново, о нашим првим комшијама. То није Бетмен, а није ни Дракула, већ једини летећи сисар. Не пије крв, не вози Бетмобил, али лови комарце, ситне мушице. Радник је треће смене, и то врло вредан. Има способност ехолокације, види иако мислимо да је слеп. Неактиван дању, када је сакривен у свом склоништу. Уме да изазове панику, тада треба бити прибран и уз практичне савете, које смо на овом предавању научили, пустити га да нађе свој пут у природу. Опрашује цвеће и уме да пева љубавне песме, лови рибу и отровне шкорпије… Некад је коришћен за старинске гатке, данас га има и на писмима као поштанска маркица, може бити и привезак и тетоважа, о њему пишу књиге и држе предавања на Калемегдану. Велики је утицај имао и на моду (кожни мантили, шишмиш рукави, подигнута крагна). Од 2008. године је заштићена врста у Србији. А сада знамо и зашто!

 

 

 

 

У склопу целе ове активности, битан део је била и радионица! Наставнице продуженог боравка Драгана, Радмила (виши разреди) и Јасна, Невена (нижи разреди), заједно са децом, показале су креативност и украсиле су хол школе да буде баш ШИШМИРСКИ! Ликовњаци нису ленчарили, заједно са наставицом Драганом и наставницом Дацом Крстић, у холу су се нашле бундеве, духови и вештице, тако да са маскама, спремно дочекујемо и Ноћ вештица! Малци, са учитељицама Маријом и Лејлом, сем што су научили о њима, и бојили су их за пано.

Подршку смо добили и од наше деце из других школа, захваљујући наставницама Јелени Максимовић, Кристини Станковић и Марији Мировић.

И за крај… Песмица!
Ови другари корисни су јако,
Уништавају инсекте, опрашују цвеће.
Тако вредан не може бит’ свако,
Неко не може, а неко и неће.

Због њих користимо мање пестицида.
Кажу за њих да су слабог вида.
Ал’ они по мраку облећу и лове,
А дању наглавачке сневају снове.

Имају густо свиленкасто крзно.
Немој неко да се само дрзно,
Да им смета или да их дира.
Дању им треба одмора и мира.

Ово није тек обичан миш.
Једини летећи сисар је наш шишмиш.
И да тачку на ову песму метнем,
Најпознатији међ’ њима зове се Бетмен!

(аутор песме: наставник Ненад Куриљ)