ФЕСТИВАЛ КРЕАТИВНЕ РЕЦИКЛАЖЕ

 

 

 

 

17.11.2019. године у Београду, еколошка секција је учествовала на 3. „Фестивалу креативне рециклаже”.

Организатори овог фестивала су удружења „Звездарски еколошки центар“ и „Чувари заната“. Фестивал је отворен у 10 сати у мултимедијалној сали и на сцени КУЛТ-УК „Вук Стефановић Караџић”. Овогодишњи мото фестивала је био „Уметност (креативност) и екологија”. На овом фестивалу су представљена еко удружења, институције и појединци који су на свој начин презентовали своје радове, креативност или досадашње активности инспирисане жељом за очувањем природе и животне средине. Отворена је изложба и одржана панел дискусија на тему перспективне рециклаже.

 

 

 

 

На не тако далек пут, ка Београду, упутила се мала, али одабрана екипа еколога (Маријана, Ивана, Даца и наша стидљива Јеца). Желели смо да се представимо у најбољем могућем светлу и у томе смо и успели. Пошто је овај фестивал обухватио три кључне области – екологију, креативност и традицију, ми смо представили симбиозу свега што смо до сада радили. А радова нам није мањкало. Ми смо били презентери наше школе и то као једина школа из Војводине. Показали смо да смо на висини еколошког задатка да одбранимо животну средину уз помоћ креативности, маште. Показали смо заједно са другим излагачима да рециклажа може да буде забавна, да технике креативне рециклаже можемо користити за едукацију грађана и на тај начин упозорити на количину отпада који загађује нашу планету.

Основа овог фестивала је била изложба, а пропратни, извођачки програм је био јако богат. Имали смо прилику да видимо радионице, мини концерте, кратке драмске форме, филмове и литерарне радове на разне еколошке теме. Одушевљење за нашу Јелену Паунов је била позоришна представа на тему екологије, коју је извела позоришна трупа ТРАГОМ МАГ.

 

 

 

 

Ово је био доживљај пун покретачке и инспиративне енергије да наставимо вредно да радимо и на овај начим ширимо еколошку свест. Мале, ситне ствари могу много да учине. Еколошка секција као мали део кроз свој рад може да укаже на значај отпада, који користимо као ресурс, не уништавамо га, него му дајемо нову вредност.

Овим фестивалом обухватили смо дугогодишњи рад како секције, тако и целокупне школе на тему рециклаже. Радови су пристигли и од деце коју воде колегинице са подршке инклузивном образовању (Јелена Максимовић, Кристина Станковић и Марија Мировић). Пошто од најмлађег узраста све креће, радовима могу да се похвале и наши предшколци са наставницом Цецом и ликовњаци (наставница Драгана).

Браво за нас! Браво за еколошку секцију!