СВЕТСКИ ПОМОРСКИ ДАН

И ова школска година за наш тим, Тим за заштиту животне средине, кренула је радно. У мало измењеним условима и под маскама не бежимо од задатих активности. Прва у низу је обележавање Светског поморског дана, који се свуда у свету прославља 25. септембра.

Наше Панонско море одавно се повукло, али малци, деца од првог до четвртог разреда са својим учитељицама (Наташа Бодирога Радовановић, Сања Савић, Данијела Крстић, Марија Гашић, Леила Керекеш, Тица Гајић, Нада Миливојевић, Тања Петров и подршка на енглеском, Михаљ Келемен), покушали су да живот у Панонском мору дочарају путем 3Д слике под називом „Поморски живот”. Пливају рибе, мале и велике… Научили смо како се одвија ланац исхране, да медузе нису опасне, да корали могу бити у свим бојама…

Деца виших разреда, од 5. до 8, захваљујући наставници Тијани Крстевској, пропутовали су кроз морске дубине гледајући едукативни филм „Кап у мору-како живе рибе”.

Активност на нивоу средње школе (наставнице Маријана Калкан и Милица Лукић), била је израда узбурканог паноа, поводом овог еколошког датума. Правећи га, научили смо много тога занимљивог… Зашто је вода плава, упознали смо се са поморским шумама, Бермудским троуглом, сазнали да морска звезда разликује светлост и сенку, да је камена риба најотровнија риба на свету, зашто рибе светле у морским дубинама, да летеће рибе лете да би побегле од риба грабљивица, читали о пингвинима, сазнали шта раде биолози и шта да урадимо да сачувамо мора… Хвалили смо се да су поморске сасе цвеће (цвећа има и у мору!).

Да би пано био потпун, деца учитељице Иване Цаковић су нам послала рибицу, крабу, морску звезду и медузу, да се стопе са шкољкама и уплове у плаветнило нашег узбурканог и шљокичастог мора.

И за крај није изостала песмица наставника Ненада Куриља:

Светски поморски дан

Волео бих да сам морнар,

Снажан, храбар, спретан, добар,

Другар да ми буде краба

Корал, ража и морска крава.

Да ми машу морске звезде,

И рибе што у лету језде.

Док беже од грабљивица,

Строгог лица, ајкулица.

Да ми шкољка бисер да,

Сунђером морским да се купам ја.

Да чувам мора довека,

Кад је плима и осека.

До следеће активности… Бар у машти отпутујмо до Панонског мора.