УМЕСТО ЖУРКЕ ЗА НОВУ ГОДИНУ

Драги другари,

наш тим Дечјег савеза сваке године покреће  иницијативу за  новогодишњу журку у школи у којој учествују скоро сви наставници. У нову годину   улазимо са  жељама и надањем да ће бити боља од претходне. Желимо да нам следећа година буде опуштенија, срећнија и успешнија од претходне.

Ове године журку НЕ можемо да вам дарујемо, али  вас зато водимо на виртуелно путовање по свету где ћете видети неколико занимљивих новогодишњих обичаја.

Прво идемо у  Шкотску где за Нову годину организују поворку бакљи, која води порекло још из доба када су Викинзи посећивали овај део Енглеске.

У Румунији се изводи  јако занимљив медвеђи  плес са којим испраћају стару и дочекују нову годину. Медвеђим плесом терају зло, да не дође у нову годину.

У  Шпанији ћемо појести 12 зрна грожђа за срећу, за сваки месец у години. Са првим откуцајима нове године Шпанци морају брзо да поједу грожђе.

У Еквадору имају  један забаван обичај  “año viejo”, паљење лутака са ликовима из стрипова, познатим лицима из јавног живота и слично. Изаберите  своју  лутку за Нову годину.

Данцима је занимљиво  разбијање тањира на прагу пријатеља. Што више разбијених тањира, то значи да имате много пријатеља. На чијем прагу бисте разбијали тањире?

На крају нашег путовања стижемо у Грчку да поједемо Васолпиту.

У Грчкој дарују  Васолпиту са новчићем  или неким накитом. Значење тог  дељења пите  потиче од легенде о Василију Цезерејском који је покренуо сакупљање новца за откуп да би зауставио непријатеље испред  града. Непријатељи  су  били збуњени тим делом колективног давања да су прекинули опсаду и нису узели новац. Василије је хтео да врати грађанима новац и накит, али није знао како да сазна који предмети припадају којој породици. Тада се досетио да испече велики  хлеб у који је ставио сав накит и новац. Поделио је грађанима по парче хлеба и неком чудом свако је добио свој накит.

Драги другари, још једном, желимо вам срећну Нову годину, са великом надом да се у другом полугодишту видимо у школи.

Поздрав од тима Дечјег савеза.