УКЉУЧИ МЕ И ЈА ЋУ РАЗУМЕТИ

Дан Школе 2021 год.

Обележити Дан школе у време пандемије, која траје више од годину дана, посебан је изазов за све у школи.

Како приказати ученичка умећа? Како ученицима учинити тај дан посебним, лепшим , другачијим од осталих дана у школској години?

Одлучили смо да овог пута прикажемо и уобличимо све оно што најбоље радимо са нашом децом, а то је дружење. Кроз сталну комуникацију и приврженост ученицима покушавамо, надамо се и успевамо да их припремимо за важне одлуке у животу.

Дружили смо се кроз радионице у којима смо себи приказали колико имамо поверења једни у друге, приказали смо колико је важно да се договарамо и како можемо да будемо успешни као ученици, родитељи, наставници.

Ми смо једна велика породица у ШОСО „Мара Мандић“.

Најважнији циљ у раду у школи је укљученост, оспособљавање и подстицање ученика да учествују у свим активностима, као и прилагођавање рада са децом њиховим потребама и способностима.

Школски планови и програми се лакше савладавају кроз радионице у којима је основно правило да је сваки одговор одличан, свака идеја применљива и сјајна.

Радионице као начин прославе Дана школе (преглед активности).

Дневни боравак – Невен

Наша деца и колегинице из Дневног боравка Невен” су увек активни и расположени да науче нешто ново кроз сарадњу и игру. Уживајмо у њиховим радионицама:

Пекарчићи

Правили су кифлице уз помоћ главне куварице боравка, Весне. Деца су по Веснином рецепту мутила јаја, солила и месила кифлице. Касније су све то слатко појели, али за тај део активности нема фотографија, нису стигли да их направе.

Учествовали су: Зока, Денис, Давид, Филип, Лана, Немања и наставнице: Жељка, Вера, Марија и Оља.

Забавно-креативна и музичко-сценска радионица „Африка“

Ученици су од памучних материјала и перли правили одевне детаље и украсе за костиме. Забављали су се спајајући све елементе у забавне костиме.

Након прављења костима уследио је наступ наше Зоке. Окићена и у ритму музике дочарала је традиционални плес Републике Конго. Деца и наставнице су лепо провели и уживали у раду.

Учествовали су: Јован, Зока, Давид, Денис и наставнице Оља, Марија и Вера.

Радионица о здравој храни – СОКИЋИ

Деца су са наставницом Драганом причали о воћу и како могу да направе здрав и освежавајући сок. Користећи акварел технику отискивали су воће на папиру. Причали су о здрављу, воћу, бојама и ликовним техникама. Из сваке групе боравка учестовало је по неколико ученика, а разлика у годинама није им сметала да раде као тим.

Шаљемо велики поздрав из боравка Невен”.

Радионица  за наставнике

Наставници школе „Мара Мандић“ увек радо прихватају семинаре, предавања и едукације. Због тога су њихове колегинице, које су и системски породични психотерапеути, Јована Марковић и Катарина Јоцић, припремиле и организовале поклон предавање „Породица-шта да радим са њом“. Предавање је било конципирано као увод у причу о породици, комуникацији у породичном систему и животним циклусима породице. Због епидемиолошких мера број учесника је био ограничен, али је великог интересовања договорено да се одржи још једно предавање. У оквиру радионице одржан је и ролплеј, који је водила Јована Марковић.

Школске  радионице

Школске радионице су трајале два дана. Пошто је 15.05.2021. био Дан породице, желели смо да обележимо тај дан са неколико радионица за ученике и наставнике

Радионице на тему породице за ученике

20. 05. одржане су три радионице, за ученике виших и нижих разреда, као и за ученике средње школе.

Разговарали смо о својим породицама и да породицу могу да чине и више, али и мање чланова. Ученици су, на подстицај наставница, описивали своје породице. Након разговора су писали разне поруке у вези породице и качили их на дрво.

Аутори радионице су: социјална радница Гоца, психолог Славена и дефектолог Катарина.

Сараднице у реализацији су наставнице и дефектолози Наташа и Сања.

РАДИОНИЦЕ  ЗА  ДАН ШКОЛЕ – 21.05.2021.

На рођендан наше школе уприличили смо радионице за наше ученике.

Радионица „Видим, чујем, осећам“

Главна радионица „Видим, чујем, осећам“ се одржавала за ученике виших разреда и средње школе, у два термина.

Радионица о осећањима се допала ученицима јер је била интерактивна и сви ученици су били укључени. Причали су о својим осећањима и доживљајима одређених догађаја и ситуација. Разговарали су о томе које боје у њима буде одређена осећања, а све уз звуке флауте која је свирала весело, тужно и дочаравала емоције у одређеним приликама. Забавни део је био када су дочаравали осећања покретима тела.

Аутор радионице је наставница Драгана, а сараднице у реализацији су наставнице Катарина и Јасмина.

Спортско-забавне радионице 

За све остале ученике реализоване су радионице забавног карактера. Наши ученици највише воле спортске активности, те су наставници и осмислили такве радионице.

Добра забава за ученике и наставнике трајала је по један сат у свакој од три смене.

Фотографије најбоље говоре о томе.

Наравно, наши средњошколци су одржали стручне радионице за своје ђаке на којима су се забавили.

Још много лепих момената са Дана школе желимо да покажемо: продужени боравак и њихове пчелице које користе у раду, сензорну таблу (дело наше Маре), акваријум. Посетила нас је и градска већница за образовање, Тања Божић. Ту су били и родитељи који су помагали наставницима у украшавању учионице.