ДАН – САЧУВАЈМО КОАЛЕ

Прва активност Тима за заштиту животне средине за школску 2021/2022. годину била је презентација и радионица посвећена нама непознатим, али на око веома допадљивим животињама – коалама. У жељи да истражимо и научимо нешто ново, обележили смо ДАН – САЧУВАЈМО КОАЛЕ! Сваког септембра последњи петак резервисан је за коале.

Научили смо да ови „аустралијски медведићи” живе само у Аустралији, да је њихов главни извор хране дрво еукалиптуса и да на нашу велику жалост нећемо моћи да их видимо ни у једном зоолошком врту, сем ако не кренемо удруженим снагама да гајимо еукалиптус у школском дворишту. Тек рођено младунче није веће од палца, без длаке, слепо и глуво. Већи део свог животног века проводи у симбиози са мајком, увучено у џеп на мајчином трбуху, а после 6 месеци прелази на мајчина леђа. Информисали смо се о раду организације „Australian koala foundation“, која је и основана са циљем да се помогне очувању ових животиња. У оквиру презентације видели смо главне разлоге њиховог уништавања. Смејали смо се овим спавалицама… Њихов сан траје и по 18 сати. Могу бити и вешти крадљивци, али нам неће далеко утећи, одаће их отисак прста сличан човечијем. Иако далеко, спремни смо да помогнемо и на овај начин подигнемо свест и да се едукујемо, едукујемо човека, као највећег непријатеља наше планете.

Презентације за ниже, више разреде и средњу школу су одржале наставнице Маријана Калкан и Тијана Крстевска. Радионице за ниже разреде водиле су њихове учитељице: Алиса Васић, Наташа Бодирога Радовановић, Сања Савић, Данијела Крстић, Марија Гашић, Леила Беата Керекеш, Тица Гајић и наставница енглеског језика Александра Новаков. Ту су малци кроз игру обновили градиво, сликали се са коалом и показали своју креативност кроз низ припремљених игара, а све у знаку коала. Наставница Марија Јеремић им је направила и едукативну играчку – слагалицу.

Имали смо прилике и да погледамо кратке едукативне филмове. За сам крај ученици цвећарског смера прве године су направили и пано, као мали подсетник о наученом… А ту је и песмица… Хвала наставнику Ненаду Куриљу!

У Аустралију ако одеш

И на дрво ти се попнеш

Можеш срести једног створа

Који лишће јести мора.

Има канџе оштре, дуге

Да се попне чак до дуге

Има крзно густо, меко

Биљојед је, ко би реко.

По двадесет сати спава

Торба јој је правцат права

Отисак прста ко човек има

Већ је јасно сада свима…

… то је драга нам коала

Што постоји баш јој хвала.

Ако нас пут наведе ка далекој Аустралији… Први сусрет и загрљај поклањамо њима.

Наставница: Маријана Калкан