ПРЕДАВАЊЕ О ХИВ-У

Средњешколци су присуствовали предавању о ХИВ-у које су припремили и реализовали чланови тима за здравствену и социјалну заштиту ученика  (Тијана Ћириковачки, Јелена Бубањ, Лазар Дејановић и Дијана Димов).

Сазнали смо да је ХИВ болест која је неизлечива, али да се са њом може, уз адекватну здравствену негу, дуго живети. Изазива га вирус који доводи до слабљења имунолошког система оболеле особе, те је особа склона обољевању и од других болести. Упознати смо са основним симптомима ове инфекције, начинима преношења, ризичним облицима  понашања која могу довести до заражавања и начинима заштите.

Ученици су били заинтересовани за тему, постављали су питања, а ми смо се потрудили да им дамо адекватан одговор, као и да повежемо њихово досадашње знање са новим информацијама.

Сада када имамо основна сазнања о ХИВ-у и СИДИ као последњем стадијуму или периоду ове болести,  јасно нам је да оболеле особе не би требало избегавати, већ им треба пружити подршку.

Сваке године, 1. децембра, у свету и код нас се обележава дан борбе против ХИВ-а/ СИДЕ  и носе се црвене трачице као симбол солидарности са оболелима од ове тешке болести.

Веома занимљив део предавања су били кратки филмови „Марко и Маргарита“ и „ХИВ кључне речи – заштити се знањем“, које нам је уступила Јелена Крстић, запослена у Заводу за јавно здравље у Панчеву, којој се овом приликом захваљујемо на дивној сарадњи.

Велику подршку у раду дају нам директор школе, Горан Владић и помоћница директора Владана Стошић који су присуствовали предавању.

Координатор тима за здравствену и социјалну заштиту ученика

Дијана Димов