ДАН ДЕВОЈЧИЦА, УХВАТИ ИДЕЈУ

Међународни Дан девојчица у ИКТ сектору установљен је на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког четвртог четвртка у априлу. Од 2001. године, када је у Европи (Немачкој) први пут обележен „Дан девојчица”, у овој манифестацији учествовало је више од милион девојчица.

Дан девојчица у ИКТ-у има за циљ да девојчице оснажи приликом одабира будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима и да им се омогући да се упознају са нетипичним професијама којима се жене баве. Посебна пажња се посвећује занимањима у области информационо – комуникационих технологија, природних наука и инжењерству, а која нуде велике пословне могућности.

Удружење пословних жена Србије први пут је организовало Дан девојчица 28. априла 2011. године.

Ове године су девојчице из Школе за основно и средње образовање “Мара Мандић” имале идеју коју су развиле уз помоћ својих наставница Наташе и Драгане.

На конкурсу „Ухвати идеју”, наше ученице (Светлана Раданов, Нада Новаков и Расима Игнац) су направиле свемогућу лампицу како би својим другарима који немају развијен говор олакшале комуникацију у школи. Овим путем желеле су да нагласе да је комуникација међу вршњацима веома важна, као и да скрену пажњу да сви имамо право на једнакост. Као и колико је битно да једни другима будемо подршка, ослонац и да је сваки глас важан и треба да се чује. Симболика у називу рада је да свако треба да упали светло, види и разуме људе око себе.

28. априла су изашли резултати конкурса и Свемогућа лампица је освојила високо 3. место од 66 приспелих радова из 51 школе.

У Скупштини града Београда је уприличен пријем приликом доделе награда. Награде је уручио градоначелник Београда, др Зоран Радојчић. Светлана, Нада и Расима су са наставницама Драганом и Наташом провеле и потпуности уживале у пријему и штетњи по пролећном дану у Београду.

https://www.youtube.com/watch?v=iVDwmy2VMmk&list=PL7TwRnOCqz8c8e1sCxm6qtTjNd_WVbpOp&index=21