РАДИОНИЦЕ „УПОЗНАЈ СВОЈЕ ТЕЛО“

Уз подршку колега, чланови Тима за здравствену и социјалну заштиту ученика одржали су радионице које су за циљ имале да ученици сазнају више о органима и системима органа који чине наше тело. Предавања су организована за ученике нижих и виших разреда, за средњошколце, ученике у издвојеном одељењу у Долову, као и за кориснике Дневног боравка „Невен“. Садржаји радионица су били прилагођени узрасту и способностима ученика. Ослањајући се на њихову информисаност и искуство, стицали су нова знања о основним функцијама система органа и појединачних органа. Што више сазнамо о нашем телу биће нам лакше и јасније зашто и како да бринемо о свом здрављу. Сазнали су где је најмања кост у људском телу, која је највећа кост, чему служе црева, за шта је задужен наш мозак, који је орган као пумпа, који су органи као филтери у нашем телу, који је највећи орган и друго. Имали су прилику да погледају модел скелета, модел мозга, плућа, ребра и  црева. Научили смо да сваки орган има своју улогу која је важна за наш организам.

Да бисмо на креативан начин поновили усвојена знања, најстарији су имали задатак да направе модел костију шаке и кости од папира повежу у скелет. Млађи ученици су на кецељама лепили органе, цртали унутрашње огране и израђивали модел мозга од вијугавих макарона.

„Вијуге“ наших ученика су биле јако заинтересоване за учествовање на радионицама, неки су били и веома духовити. Једни су закључили да би нам тело било као пудинг да немамо кости, неки су пожелели још један мозак да одморе свој, а старији са симпатијама још једно срце за случај да неко „поломи“ њихово.