ЛУТКА МОЖЕ СВЕ

Дечија недеља се ове године одржава под слоганом „Шта детету треба да расте до неба?“ и представља националну манифестацију за заштиту и одржавање права детета.

Луткарска секција у нашој школи је у четвртак, 6. октобра, одржала ликовну радионицу под називом „Лутка може све“. Деца виших разреда (од 6. до 8.) су правила лутке на штапићима, вежбајући своју креативност и машту. Они су кроз лутку исказивали све што желе, тако да лутка може све оно – што они не могу.

Желела сам да им приближим луткарство тако да уживају у томе. Открили смо нешто занимљиво – да бисмо се играли на разне начине са луткама, морамо имати дете у себи које воли да се игра, које је знатижељно и које воли да истражује.

Како ће лутка коју праве изгледати, било је на деци да одлуче. Сваку идеју смо прихватили и реализовали је кроз осмехе, причу, заједнички рад. Окретали су се, гледали шта праве другови поред њих, упоређивали лутке, прекривали своја лица и глумили, кроз креативност и машту су се ослободили и препустили лутки.

Од картона, хамера, веселих окица, колаж-папира, пена-папира, вунице, штипаљкица, вате, штапића, бојица, деца су правила своје прве лутке на штапићима. „Шта детету треба да расте до неба?“ –  осмех, да је задовољно, испуњено, срећно. Деца на луткарској секцији су заједно дошла до циља данашње радионице – лутка је радила и оно што ми не знамо, стидимо се, лутка хоће, може, а ми смо срећни.

Направили смо и оживели две слатке девојчице са дугим кикама, једног несташног зеку, лава краљевске гриве, поспаног меду коме се ближи зимски сан и краља који руководи нашим краљевством лутака. Лутке су у учионици оживеле, деца су њима сакривала своја лица и постала оно што су желела кроз жељену лутку и забављала се са својим другарима. Деца су се одлично сналазила са луткама, а наставнике је дечији осмех подстицао на креативност и даљи рад луткарске секције „Пинокио“.

Радионицу организовала Алиса Васић.