ПОСЕТА МУЗЕЈУ

Ученици виших разреда наше школе, у пратњи наставница Тамаре Ивчић и Јелене Симић, посетили су и ове јесени Народни музеј Панчево и погледали две актуелне изложбе.

Прва изложба, којој смо са задовољством присуствовали, зове се „Дискотека – у кући једног министра”. Сазнали смо да је у Београду отворена прва дискотека 60-их година прошлог века у Светогорској улици, у подруму данашњег Музеја, „Дом Јевреја Грујића”. Колоквијално је носила назив „Код Лазе Шећера”, а посећивали су је познати београдски и светски интелектуалци из света културе и уметности. На изложби су приказане фотографије поменутих познатих личности које су посећивале дискотеку, затим грамофонске плоче популарних певача и музичких група из тог времена. Такође, изложени су предмети тј. модни детаљи који су били у моди 60-их година – наочаре за сунце, минђуше, наруквице, итд.

Изложба је била интерактивна па су наши ученици на мобилним телефонима, помоћу QR кода, пуштали музику Битлса, Ролингстонса…

Друга изложба нам се много допала, а аутор је свестрано талентовани Панчевац, Мирољуб Мики Кршанин. Изложба носи назив на енглеском језику – „Waste resources in creative art”. Уметник је од остатака машинске обраде алуминијума направио изузетне скулптуре – Морски коњић, Љубав у лету, Златни зец и друге. Поред скулптура, имали смо прилику да уживамо у дивним сликама на којима преовладава мотив музичара док свирају.

Била је то корисна посета која је обогатила наш дух, али захваљујући којој смо стекли и нова сазнања.

Захваљујемо се Народном музеју Панчево на гостопримству.