СРЕДЊОШКОЛЦИ У ШЕТЊИ

Други новембарски, маговити и не много хладан дан, средњошколци су искористили за шетњу са наставницима: Сањом Антанасијевић, Иваном Миливојевић и Дијаном Димов.

Од школе упутили смо се ка Tамишком кеју, где смо чамцем прешли на другу обалу. Наставили смо пешачење насипом уз Тамиш, затим кроз шуму посматрајући прелепе боје јесени и уживајући на свежем ваздуху. Лаганим ходом стигли смо до ушћа Тамиша у Дунав. Ово место са поносом чува пар светионика. Застали смо да се одморимо и да научимо нешто ново о светионицима, Тамишу, Дунаву и воденом саобраћају.  Занимљива нам је била прича о светионицима који су саграђени 1909. године за време владавине Аустроугарске монархије, за потребе безбедности воденог саобраћаја. Куле представљају водене капије града и једини су светионици на целом току Дунава. Проглашене су за непокретно културно добро, као споменици културе од великог значаја. Симбол су снажног развоја града Панчева почетком XX века.

У повратку смо разговарали о значају кретања и боравку у природи за здравље. Посебно нам је пријала и вожња чамцем. Са пуно лепих утисака смо се вратили у школу.