УПОЗНАЛИ СМО СЕ СА ЛЕПОТАМА МЕКСИКА

На позив наставнице Јелене Симић, у нашој школи је гостовао Милан Стојановић, доктор биотехнолошких наука. Милан је боравио у чудесној карипској држави, Мексико, и вратио се са прегршт дивних успомена и нових сазнања. Са великим задовољством пристао је да све то подели са ученицима из виших разреда наше школе, као и са њиховим наставницима.

Одржао нам је два изузетно занимљива и поучна предавања, током два дана, на којима смо се ближе упознали са народом Мексика, њиховом историјом, обичајима, географским особеностима њихове земље, гастрономијом, флором и фауном, као и њиховим свакодневним животом.

Мексиканци су изузетно дружељубив и гостопримљив народ. Много раде, али и уживају у животу. За њих је карактеристичан снажан колорит, како у одећи коју носе, тако и у храни, пићу, декорисању улица, својих домова, у стваралаштву њихових ликовних уметника.

Улице њихових градова су изузетно живе, испуњене мноштвом људи. На улици се може купити најразличитије воће и поврће, свих боја и укуса. А сва храна је зачињена чили папричицама и лимуном. Чак и сладолед!

Тортиље су љубичасте јер се праве од љубичастог кукуруза. Њихову чувену ракију, под називом текила, пију са црвићима. Чипс праве од зелене банане, али и од скакаваца! Научили смо које животињске врсте постоје само у Мексику. Воћни сок који се купује на улици цеде и пакују у – кесе. Још једна од мноштва занимљивости, које смо чули од Милана, је да у главном граду Мексика, Мексико Ситију, постоји улица која носи назив по главном граду наше земље – Београд. Такође, у тој улици се налази споменик југословенском председнику, Јосипу Брозу Титу.

Наши ученици су са огромним интересовањем пратили Миланово излагање и све су запамтили.

Милан се показао као одличан предавач. Унапред се радујемо новом дружењу са новом темом.