ОБЕЛЕЖИЛИ СМО ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

22. фебруара смо обележили Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Наставнице, Александра Недељковић и Алиса Васић, организовале су драмску радионицу под називом „Друг није мета“, са ученицима виших разреда наше школе.

Радионицу смо започеле пуштањем филма о вршњачком насиљу, који су деца са пажњом гледала. Потом смо разговарале о облицима вршњачког насиља, поготово о мање познатим (ругање, гребање, чупање, гађање, уништавање ствари, оговарање, подсмевање…), које свакодневно користе у шали не схватајући да тиме такође чине вршњачко насиље и  повређују друга или другарицу.

Причали смо о осећањима жртава вршњачког насиља и последицама које оставља. Деца су веома активно учествовала, тема их је заинтересовала и препознали су се у нашим причама. У другом делу радионице деца су бирала свог пара и извлачила папирић са написаним обликом насиља који је требало да одглуме. Сви су се опробали и у улози особе која врши насиље и особе која трпи насиље. Једва су чекали свој ред како би глумили. На крају смо анализирали улоге и како се осећају у датим улогама. И наставнице су се опробале у глуми што је њима додатно било интересантно.

Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата. Важно је да свакога дана указујемо на значај превенције и борбе против насиља, а не само током данашњег дана. Вршњачко насиље постоји у различитим облицима. У циљу подизања свести о овом проблему, важно је учити децу ненасилној комуникацији, разговарати са њима о томе како да препознају насиље, али и охрабрити их да га пријаве. Наш задатак је да деци обезбедимо безбедно друштво и сигурно одрастање. Циљ нам је да децу научимо да друг није и не сме да буде мета и истрајни смо у томе да га достигнемо!