ПРЕВЕНЦИЈА ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ

Саобраћајни трауматизам, са својим последицама и великом стопом смртности, повређивања и последичним инвалидитетом, представља велики проблем целог друштва. Деца и млади представљају посебно рањиву категорију учесника у саобраћају.

Тим за здравствену и социјалну заштиту је овом проблему посветио посебну пажњу. Наставнице, Софија Олујић и Бојана Димитријевић, су одржале радионицу са ученицима другог разреда и старијим корисницима Дневног боравка „Невен“.

Циљ радионице је био усвајање правила безбедног понашања у саобраћају, као и примена знања кроз анализу ситуација које се дешавају када смо учесници у саобраћају.

Закључили смо да:

– Прелазимо улицу на обележеним пешачким прелазима.

– Поштујемо саобраћајну сигнализацију – семафор.

– Не истрчавамо на пут и не задржавамо се на њему при преласку улице.

– Не телефонирамо када прелазимо преко улице.

– Носимо заштитну опрему при учествовању у саобраћају (флуоресцентни прслук, кациге при вожњи бицикла или морора, светло на бициклу…).

– Правилно се крећемо при учествовању у саобраћају (кретање пешака по тротоару, уз леву ивицу пута ако нема тротоара, коришћење бициклистичке стазе).

Ученици другог разреда су бојили и правили семафор од картона и папира у боји. Аца је испробао флуоресцентни прслук и наруквицу. Феђа је опипао пешачки прелаз који смо направили од вате.

Старији корисници Дневног боравка „Невен“ су учествовали у квизу и на тај начин утврдили своја знања о безбедном понашању у саобраћају.

Наредних дана ћемо научено применити и у шетњи градом.