ДЕЦА ЗА ДЕЦУ

Добили смо позив од стране НУРДОР-а (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака) за учешће у њиховој акцији „Златни септембар“. Ова акција подразумева прикупљање дечјих радова које ће ово удружење пластифицирати, изложити и понудити грађанима на градским трговима широм Србије у септембру. Циљ је прикупљање средстава за отварање нове Родитељске куће у Београду.

Родитељске куће су адаптиране куће за боравак породица са децом која се лече од малигних болести. Дуготрајно онколошко лечење деце ван места пребивалишта и проналазак смештаја у близини клиника које су у Београду, Новом Саду и Нишу, представља велики проблем овим породицама. Поред материјалне помоћи и смештаја у  у Родитељским кућама, овим породицама се ту пружа психо-социјална подршка, што све заједно повољно утиче на оболелу децу и на сам процес њиховог лечења.

Радо смо се одазвали и прикључили овој хуманој акцији. Последњег наставног дана  организовали смо ликовну радионицу у школском дворишту. Своја ликовна  дела су направили ученици нижих разреда и средње школе. Током радионице смо разговарали којим поводом смо се окупили и коме желимо да помогнемо. Истакли смо значај међусобног помагања, пружања пордшке и солидарности.

Ученици су са великом пажњом, много већом него уобичајеном, цртали и сликали. Воља је такође била натпросечна, услед жеље да се помогне другоме. Сазнање, код сваког ученика појединачно, да даје допринос великој акцији и да помаже својим вршњацима који су болесни, пробудило је велику креативност.

Веома пријатно су нас изненадили ученици виших разреда који су такође спремили дивне радове. Ученици другог разреда у Дневном боравку „Невен“ су дали свој допринос акцији. У продуженом боравку деца су такође припремала прелепе радове.

Сакупљено је и НУРДОР-у послато преко сто радова наших ђака. Желимо да се највећи део радова успешно прода. А остатак… Остатак нека украси зидове нове Родитељске куће.

Овим путем изражавамо захвалност свим ученицима и наставницима који су учествовали у акцији.