ПРЕДАВАЊЕ О АФРИЦИ

Нашу школу је поново посетио Милан Стојановић, инжењер пољопривреде и светски путник. Након незаборавног предавања о Мексику, позвали смо га да нам говори о новој егзотичној дестинацији – о афричком континенту.

На почетку радионице подсетили смо се претходног предавања које је Милан одржао у нашој школи. Деца су запамтила на ком се континенту налази Мексико, којим језиком говоре, какву храну једу. Сећају се сомбрера, љуте папричице која се ставља чак и на сладолед.

Предавање о Африци је такође започео питањима. Пријатно смо се изненадили да наша деца знају да покажу на карти света где се налази Африка, да је Сахара највећа пустиња на свету.

Милан је провео неколико дана у афричкој држави Кенији. Присуствовао је неком пријему и показао нам интересантне фотографије, на којима се виде људи различите боје коже, висине, њихове народне ношње јарких боја. Пробали су наш кекс, Плазму, и чоколадне бананице и одушевили су се. Не само Плазмом, већ и кутијом у којој је кекс био спакован. Један Кенијац је узео кутију и ставио у њу неке ситне предмете. Послужила му је као торба. Добили смо лекцију о скромности и да оно што ми бацамо у другом крају света неко доживљава као јако вредан предмет.

Најзанимљивији део предавања је био о сафарију, односно разгледању дивљих животиња уживо. Наш гост нам је показао дивне фотографије на којима смо видели како храни жирафе, затим зебре. Научили смо да нилски коњи све време проводе под водом због врућине. Очи су им на врх главе како би видели из воде шта се дешава око њих. Такође, сазнали смо да нилски коњ има најјачу вилицу на свету и да зато нема много непријатеља. Милан нам је објаснио и зашто лав заиста јесте краљ животиња.

Дивље животиње не представљају опасност за човека, али сви који дођу на сафари страхују од комараца и вируса које преносе.

Смењивале су се фотографије слонова, антилопа, носорога и других становника саване, као и информације о особинама сваке животиње и њиховом међусобном односу.

Видели смо најлепше заласке сунца, као и балоне из којих се такође могу посматрати животиње.

Посебно је интересантна прича о тамошњем племену, којем је Милан храбро одлучио да приђе. Видели смо куће у којима живе, одећу коју носе, животиње које узгајају.

На крају предавања Милан је из торбе извадио два предмета – дрвену маску за лице и штит, који је важан предмет у Кенији. Сви ученици су имали прилику да додирну предмете, да виде од ког су материјала направљени, као и да их пробају користити.

Била је привилегија слушати бројне занимљивости из прве руке. Подсетити се неких важних животних лекција. Видели смо и колико је планета на којој живимо велика и богата различитостима.

Много смо захвални Милану на изванредном предавању, а најбољи учесници радионице ће добити поклон – посету Зоолошком врту у Београду.