ЛУТКАРСКА СЕКЦИЈА – РАДИОНИЦА

У петак, 6. октобра, у оквиру Дечије недеље, Луткарска секција „Пинокио” одржала је креативну радионицу на тему „Велико срце деце Србије”. Радионицу су држале: Славена Муста, Александра Недељковић, Милица Станков и Алиса Васић.

У уводном делу са децом се причало о томе како су људи раније живели и облачили се. Деца су гледала неке од предмета које су наставнице припремиле: аван, старински млин за бибер, ношње које су и испробавали. Било им је занимљиво и активно су учествовали, желећи да пробају, погледају.

Након тога, главни део наше радионице било је бојење две лутке од стиродура, дечака и девојчице, у народним ношњама. Ученици су подељени у две групе и помоћу ношњи, које су им наставнице донеле, бојили су своје лутке. Радили су пажљиво, помагали једни другима, исправљали ако неко греши, како би лутке испале што лепше. Док су радили, преко пројектора су гледали различите ношње, предмете које су људи некада користили, увидели су да су се раније користили много више природни материјали.

Када су бојење и украшавање лутака привели крају, заједно смо погледали, одушевили се и поставили лутке не њихова постоља. Добиле су и своја имена: Мара (по нашој школи „Мара Мандић”) и Марко. Следила је заједничка слика са луткама препуна задовољних осмеха. Затим смо их поставили у ходнику школе како би остали ученици видели својих другара дело и како бисмо их подсетили на традицију наше земље.

Захваљујемо се и ученику наше средње школе, Данијелу, који је нацртао лутке, колеги Марку који им је дао облик, а ми смо их заједничким радом током луткарске секције оживели!