ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У НИЖИМ РАЗРЕДИМА И СРЕДЊОЈ ШКОЛИ

Као и претходних година, и ове школске године смо у нашој школи обележили Дечију недељу, организовањем различитих активности за наше ђаке. Дечија недеља се обележава сваке године у првој недељи октобра месеца. Ове године се обележава под слоганом „Велико срце деце Србије”.

Ученици нижих разреда и средње школе су, учествовањем у заједничким активностима, подстицали сарадњу пружањем помоћи једни другима, развијали су толеранцију, емпатију итд.

У понедељак, 02.10.2023, обележили смо почетак Дечије недеље дружењем у дворишту школе, кроз песму и игру.

У уторак, 03.10.2023, одржано је едукативно предавање поводом Светског дана бамбуса. Ученици нижих разреда и средње школе имали су прилику да се упознају са свим „супер моћима” ове биљке. Разговарали смо о његовој великој улози у заштити животне средине и примени у свим сферама живота. Истакли смо његову важност и у науци, послушали и звуке бајковите бамбусове шуме „Сегано“.

Поносни на примерке бамбуса и у нашој школи и знајући све његове предности као биљке, потрудићемо се да убудуће школски простор оплеменимо и са бројним декорацијама од бамбуса.

У среду, 04.10.2023, одржана је радионица ,,Мали модни дизајнери”. Радионицу су организовали наставници текстилног смера за ученике средње школе, нижих разреда и ученике ОШ „Бранко Радичевић”. Уживали су у раду и тако су настале многобројне креације. Научили су да је потребно пуно стрпљења и познавање текстилних материјала да би неко постао модни дизајнер. Инспирације није недостајало. Понели су своје креације и изразили жељу за поновним дружењем.

У среду је организован и излет. Ученици нижих разреда и средње школе, у пратњи својих наставника, посетили су најлепшу оазу мира и зеленила у центру града – Ботаничку башту „Јевремовац“. На улазу нас је дочекала љубазна Марија, стручни водич, која нас је спровела кроз башту и упознала са најважнијим и најзанимљивијим информацијама у вези са овом институцијом. Прво смо сазнали да је познати лекар и ботаничар, Јосиф Панчић, основао Ботаничку башту, а по Јеврему, деди краља Милана Обреновића, добила је име „Јевремовац“.

Шетајући стазицом стигли смо до највишег дрвета које расте у висину и до 120 метара и зове се секвоја. Мало даље, наишли смо на Јапански врт који нас је подсетио на далеки Јапан. Фалила је само по шољица зеленог или црног чаја да употпуни атмосферу. После кратког предаха, испред нас се појавила велика Стаклена башта у викторијанском стилу. У њој се налази велика збирка биљака из свих делова света, тропске и пустињске биљке. Ученици нису знали који цвет пре да сликају, свака биљка је била посебан примерак. Одморили смо се код фонтане, захвалили се домаћинима на пријатној посети и вратили се кући пуни утисака.

У оквиру Дечије недеље, чланови Тима за здравствену и социјалну заштиту ученика су одржали две радионице, 05.10.2023.

Радионица „Ко сам ја?“ била је посвећена ученицима средње школе. Циљ је био да кроз дискусију ученици сазнају шта све чини идентитет једне особе. Такође, желели смо да позитивно утичемо на развој идентитета и осећаја личне вредности сваког од њих, али и да их научимо да сагледају своје слабости, уз указивање на начине којима могу побољшати себе. Закључили смо да је свако од нас посебан и вредан и да сваки дан треба искористити да будемо бољи.

Радионица „Хигијеном и исхраном до здравља“ је одржана са ученицима нижих разреда у продуженом боравку. Поред приче о здравој храни, имали су задатак да разврстају разне намирнице на здраве и нездраве. На њима занимљив начин су сазнали о хигијени зуба. Свако од њих је добио пасту, четкицу и кутију за четкицу за зубе. Захваљујемо се „Ротари клубу“ из Панчева, који је обезбедио поклоне за наше ученике.

Ученици наше школе су учествовали на још једној радионици. Били смо у посети трећем разреду ОШ „Јован Јовановић Змај”. Заједно смо прошли кроз радионицу „У мојој глави”. Обрађивали смо емоције. Ученици су уз помоћ сенки исцртавали силуете и у њима су цртали своје емоције и догађаје који су изазвали те емоције.

Одржана је и ликовна радионица са темом „Велико срце деце Србије”. Бојили смо дланове разним бојама, а затим их пресликавали на велико срце које смо направили од стиропора. Направили смо рад пун веселих боја, са много малених ручица наших ђака.

У петак, 06.10.2023, наше школско двориште улепшали су ученици садњом виола и хризантема. Искусни ученици цвећарског смера учили су и помогали својим млађим другарима, показивали су како се правилно сади у жардињере и цветне баштице. Једни су припремали земљу, други садили, а трећи су заливали. Свако је радио оно што воли, вођени маштом. Комбинујући разне боје цвећа, употпунили су цветни амбијент наше школе. Ово дружење код ученика развија однос према раду, другарству, солидарности и толеранцији.