РАДИОНИЦА „КО САМ ЈА?“ У ДНЕВНОМ БОРАВКУ „НЕВЕН“

Након успешне радионице са средњошколцима, дошли смо на идеју да радионицу „Ко сам ја“ прилагодимо и реализујемо са старијим корисницима у Дневном боравку „Невен“, у циљу подстицања изградње идентитета и стварања осећаја личне вредности.

Задатак сваког је био да сагледа себе кроз своје добре особине, али смо били искрени и причали и о ономе што нам код себе смета, односно што бисмо желели да променимо, поправимо или научимо. Описивали смо улоге које имамо у животу (брат/ сестра, син/ ћерка, ујак/ тетка) и како се у њима сналазимо.

Размишљали смо о начинима на које решавамо проблеме, мање или веће, са ким делимо радост или тугу. Испричали шта нас то чини срећним, а шта тужним. Једни о другима смо сазнали занимљиве детаље о којима често не разговарамо, а важни су нам. Био је то диван и отворен разговор у лепом амбијенту дворишта Дневног боравка. Корисници су истакли које идоле имају и које циљеве себи постављају у наредном периоду.

На крају радионице је корисницима речено да свако од њих треба да погледа слику која се налази у кутији. Да погледају и сачувају тајну ко је на слици, јер је то једна посебна особа, која нам свима много значи баш таква каква јесте.

У поверењу… У кутији се налазило огледало! Свако од корисника је био неизмерно срећан јер је у кутији видео свој лик.

Закључили смо, да смо сви значајни баш такви какви јесмо, посебни. Сваки дан можемо искористити да „побољшамо“ себе и да наставимо да се „пењемо до својих циљева степеник по степеник“.