РАДИОНИЦЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ЗАЈЕДНО И БЕЗБЕДНО КРОЗ ДЕТИЊСТВО“

Један од најтежих задатака за одрасле је направити безбедно дечје битисање у друштву. Такав задатак намеће потребу да децу обучимо да препознају сваку ризичну ситуацију, да би адекватно одреаговали.

Министарство просвете је, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, покренуло пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“. Пројектне активности обухватају радионице чији је циљ подизање свести ученика за препознавање различитих видова насиља и дискриминације, као и усвајање стратегија за ненасилно решавање конфликата, начине понашања у ванредним ситуацијама, као и за понашање у саобраћају.

Током два дана, 26.10. и 27.10.2023, за ученике првих и других разреда, као и за ученике петог и седмог разреда наше школе, организоване су радионице у оквиру овога пројекта, од стране ватрогасаца и полицијских службеника.

Радионица за ниже разреде, одржана 26.10.2023, деци је пружила увид у начине реаговања током поплаве, пожара и земљотреса. Прилагођени цртани филмови су држали дечју пажњу и подстакли их да разговају са ватрогасцем о свим ситуацијама у којима су се нашли или се нашао неко њима познат. Прегршт питања је навирало из дечијих главица, док је службеница стрпљиво одговарала.

У петак, 27.10.2023, организоване су радионице за ученике петог и седмог разреда, на тему „Превенција вршњачког насиља у виртуелном и стварном окружењу“. Полицијски службеници су, уз примену интерактивних садржаја, објаснили ученицима на које начине могу да одреагују у ситуацијама када су изложени вршњачком насиљу и дискриминацији. Ученици су стекли увид у начине заштите свог налога на друштвеним мрежама. Након предавања, ученици су одиграли квиз провере стечених знања.

Радионице су предвиђене и за друго полугодиште, за ученике треће, четвртог, шестог и осмог разреда.