РЕЦИКЛАЖА – ПРЕДАВАЊЕ И ИЗЛОЖБА НАШИХ РАДОВА

У оквиру наших активности на тему „Рециклажа” укључили смо се у пројекат „Зелена острва за чистије Панчево”. Током месеца марта, тачније, 14. марта 2018, реализовано је предавање у просторијама школе од стране представника Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин” и представника ЈКП „Хигијена” из Панчева, финансираног од стране НИС-а.

Овом приликом су координатор пројекта, Јованка Дакић, и ученице Техничке школе „23. мај”, Катарина Кузмановић и Марина Гавриловић, наставнике, ученике и техничко особље школе упознале са чињеницом да су „зелена острва” прихватни платои који служе за селекцију отпада, као и са применом типских контејнера, који су различитих боја због лакшег разликовања и који служе за одлагање папира, стакла, ПЕТ амбалаже, као да се и на неким локацијама може наћи и контејнер за одлагање метала (конзерве), чиме се уводи примарна рециклажа. Управо ово предавање је имало за циљ да сами грађани искажу свој став према животној средини и да дају свој допринос у очувању исте.

Научили смо и да је пожељно да су ови простори ограђени како би се спречило разношење смећа ветром, па се самим тим уклања и лош визуелни ефекат. По правилу „зелена острва” је најбоље позиционирати на прометним местима као и крај саобраћајница, како би се обезбедио лакши приступ возилима.

Што се тиче рециклаже у самој школи, добили смо овом приликом предлог да поред сваке корпе за смеће поставимо и две картонске кутије у који бисмо сортирали отпад од папира и пластике, па би ученици непосредно учествовали у рециклажи отпада.

Са термином за предавање се поклопила и изложба под називом „Примењена рециклажа”, као редовна месечна активност Тима за заштиту животне средине. У школском холу деца, родитељи и наставници су имали прилику да погледају различите радове на тему рециклаже и њене примене. Била су укључена деца нижих разреда заједно са учитељицама Јованом Марковић, Владаном Мулић, Леилом Керекеш и Тицом Гајић. Ученици виших разреда изложбене радове су припремали са наставницима Гораном Владићем, Драганом Вујовић и Александром Недељковић, а средњошколци са наставницама цвећарског смера, Маријаном Калкан, Александром Јовичић Кресовић и Јасном Шкаљак. Креативност и маштовитост није изостала ни код деце продуженог боравка, заједно са учитељицама Маријаном Обрадовић и Јасмином Голијанин.

„Није лажа, све је рециклажа” – са овим слоганом у нове радне походе, до следеће изложбе! Хвала другари, млади еколози!

Захваљујемо се посебно разредним старешинама, члановима Еколошке секције и колегама из Тима за заштиту животне средине на учешћу у пројекту, наставници Маријани Калкан што је успела да укључи нашу школу у овај пројекат, како бисмо успешно организовали и реализовали предавање.