ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ПРАШУМА

Тим за заштиту животне средине у току школске 2018/2019. године ради пуном паром. Прва активност овог тима је била посвећена Светском дану прашума. Наставнице Маријана Калкан и Тијана Крстевска су одржале презентацију на ову тему и приказале кратке филмове о прашумама.

 

 

 

 

Ученици основне и средње школе су имали прилику да се упознају са врстама прашума и њиховим географским положајем. Истакнута је њихова важност као екосистема који је најмање истражен, али највреднији на свету. Говорећи о карактеристикама прашума, деца су научила да је њихова најбитнија улога у апсорпцији велике количине угљен-диоксида, да су области са највећим биодиверзитетом на нашој планети и да представљају неку врсту природног одбрамбеног система од климатских промена. Научили су да је највећа прашума на свету Амазонска прашума. Имали су прилику да се упознају са прашумама у нашем суседству као што је Бјеловешка шума, а и да путем слика упознају и прашуму која постоји и код нас, а то је Винатовача.

Разговор је био усмерен на лош однос човека, као највећег непријатеља природе, шта нам доноси губитак прашума и шта морамо да урадимо да их не би у потпуности изгубили. Кроз низ занимљивости везаних за овај екосистем деца су путем филмова могла да потврде већ научено кроз презентацију.

 

 

 

 

Овим путем велики поздрав шаљемо нашем вредном координатору, колегиници Бојани Биги, која је отишла у бели свет. Велики поздрав од твог Тима за заштиту животне средине!