ПРЕДСТАВЉАЊЕ СМЕРОВА У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ

 

 

 

 

Шта у нашој школи значи професионална орјентација? Наши ученици и пре уписа знају који смерови постоје у средњој школи јер се већ у основној школи активно и радознало интересују. Неки се интересују па дођу повремено на час практичне наставе да виде шта радимо. Причају са својим старијим другарима средњошколцима. Познају наставнике који предају у средњој школи. Наизглед све им је познато и јасно. Лако се определити.

Ми смо и ове године у текстилној радионици направиле неколико презентација свог занимања кроз конкретан садржај, где су се ученици упознали са иглом и концем и направили своје прве бодове. Неко је савладао основе веза, неко је успео да ушије дугме, а неко је само провлачио конац кроз материјал, али сви су били заинтересовани и на крају задовољни постигнутим. Неки су пожелели да одмах седну за машину и да сашију нешто, али за то ипак треба мало више припреме. Морам да похвалим ученике средње школе, Бокија, Андреу, Емину и Владану који су се показали као врхунски едукатори својим млађим другарима.

Иако је професионална оријентација предвиђена само за осмаке у наше радионице су се ове године укључили и неки ученици седмог, али и трећег разреда. Жао нам је што нисмо могли да укључимо и све друге ученике који су били заинтересовани. Радићемо и убудуће да код деце развијамо интересовање према традицији и старим занатима.