ИЗЛЕТ У ГРАДСКУ ШУМУ

 

 

 

 

Активност Тима за заштиту животне средине, за месец октобар, је обележавање Светског дана пешачења. Овај дан се обележава свуда у свету, и то је 15. октобар.

Пошто нама изазови нису страни и волимо природу, за локацију пешачења овог пута је изабрана Градска шума, нама тако близу, а нашим суграђанима доста непозната. Вођени искусним водичем коме путање кроз ову шуму нису стране, наставником Иваном Миливојевићем, искористили смо сунчано веме и упустили се у авантуру дугу преко 3 сата. И вредело је.

 

 

 

 

Са ученицима цвећарског смера кренула су и деца са Еколошке секције, као подршка обележавању овог битног датума. Уједно је то била и прилика за радионицу „Мотри, уочи, препознај – појаве, процесе и промене у природи”, на којој су деца требала да уоче што више различитих врста птица и биљака. Двоглед нисмо имали, али нам то није сметало да се јако брзо примете црна рода и патка глувара. Са биљкама је ишло лакше, смењивале су се жалосна врба, топола, храст лужњак, багрем, багремац, трска… Налетело се и на печурке, пужеве, жабе, вилине коњице…

 

 

 

 

Болеле су ноге, неко је био жедан, неко гладан… Али брз опоравак је уследио кад смо стигли на одредиште. Чекао нас је светионик, стар 110 година, диван поглед, вода, природа, мир и тишина. Неко се одмарао, а неко искористио природу и њене јесење боје за позирање и сликање.

И на крају је уследила бесплатна вожња чамцем по Тамишу.

И песма…

Шетали смо по шушкавој стази,
Са наставником Иваном, у пуној је снази.
Хватали смо жабе и печурке брали,
У Дунаву хладном руке смо опрали.

До светионика возили се чамцем.
Са бучним мотором и великим прамцем,
Ту су нас очарале јесење боје,
Опало лишће скупљали по двоје.

Мотри, учи, препознај!
Свет око себе и ти упознај,
Нема већег јуначења
Но у природи пешачења.

(Аутор песме: наставник Ненад Куриљ)