ДАНИ ФРАНЦУСКЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

 

 

 

 

Пројектна настава представља нову тенденцију у наставном плану и програму и била је посебан изазов за ученике и наставнике. Као пример добре праксе наша школа може поносно да представи пројектну наставу на тему „Дани Француске“.

Госпођа Марина Додер из Привредне коморе Француске позвала је нашу школу да учествује на Данима Француске, 23.11.2019. године. Тим наставника је направио план, а све на иницијативу наставнице Драгане Вујовић. Чаробно путовање кроз Француску је почело.

 

 

 

 

Осмишљене су активности кроз које би се ученици наше школе упознали са овом дивном земљом. Наставнице, које предају географију и историју, одржале су низ презентација о занимљивостима и карактеристикама Француске, ученицима од петог до осмог разреда. Ученици су путовали кроз време и упознали се са Галима, који потичу од Келта, Јованком Орлеанком, Лујем XIV, Наполеоном. Затим су у туристичким турама упознали Француску као земљу вина, укусног хлеба и хране, попели су се на Ајфелов торањ и обишли Нотр Дам и Лувр.

Након ових презентација ученици су, наоружани знањем, и са пуно воље украшавали, са наставницом ликовног, сатове са мотивима Париза, јер сви желимо да одемо баш у тај град. Научили су како да искористе своје знање о Француској кроз тражење правих мотива за украсе.

 

 

 

 

Украшене сатове преузео је наставник техничког и помогао је ученицима од шестог до осмог разреда да склопе механизме који покрећу сатове. Ученици су научили како функционише сат и како да правилно наместе механизам. Причали су о значају мерења времена.

Овом пројекту су се, као и увек, придружили наставници средње школе, текстилног и цвећарског смера. Ученици текстилног смера су са својим наставницама сашили дивне украсне јастучиће, торбе и платнене врећице са лавандом, а све украшене мотивима Француске. Ученици су уживали у тражењу карактеристичних мотива и креативном раду.

 

 

 

 

Ученици цвећарског смера су направили дивне аранжмане који могу да украсе француске домове за божићне и новогодишње празнике. У овај занимљив и инспиративан пројекат укључили су се и млади и деца из Дневног боравка „Невен“, тако што су направили дивне торбе и надстолњаке са мотивима Француске.

 

 

 

 

Сви ови дивни и миришљави радови су презентовани на продајној изложби на Данима Француске, 23.11.2019. године, испред тржног центра у Рајићевој, у Београду. Поред разних привредника из Француске нашла се и наша школа са свим својим радовима.

Презентацији изложбе придружиле су се и наше колегинице и колега са подршке инклузивном образовању, као промотери.