ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом националног Дана без дуванског дима који се сваке године обележава 31. јануара, Тим за здравствену и социјалну заштиту ученика је припремио и организовао предавање којим су обухваћени сви разреди наше школе. Ова тема је од великог значаја како за децу тако и за одрасле.

Припремљени су презентација, видео снимак, модели плућа пушача и непушача којима смо ученицима предочили штетне ефекте и последице конзумирања цигарета. Разговарали смо са ученицима о предностима живота без дувана, као и о начинима на које могу да одбију понуђену цигарету.

Ученици су пажљиво слушали  излагање, али и активно учествовали наводећи примере из свакодневног живота.

На крају предавања ученици старијих разреда попуњавали кратку анонимну анкету о томе да ли  је неко од њих пробао цигарету, да ли је пушач, да ли знају довољно о штетним ефектима пушења.

Анкетом смо сазнали да је мали број наших ученика пробао цигарету, да је то углавном било из радозналости и да је било непријатно искуство. Још мањи број ученика су пушачи. Надамо се да смо им скренули пажњу и подстакли да размисле о престанку пушења јер на тај начин угрожавају своје здравље.

Ученици нижих разреда су поред усвајања знања о штетности пушења израђивали моделе здравих плућа и лепо су се забавили што се може видети на фотографијама.

Овим путем желимо да се захвалимо Заводу за јавно здравље у Панчеву на подршци у припреми предавања у виду материјала и плаката.