УСПЕШНА САРАДЊА – ПРИМЕНА „PECS МЕТОДЕ”

Вести из додатне подршке

Пише: Марија Станић

Као наставник дефектолог у ШОСО „Мара Мандић“, који реализује додатну подршку школама на територији Општине Ковин, задатак ми је да поред пружања подршке деци, пружам и едукацију наставницима, као и инструктивни рад са родитељима.

Половином априла ове године почели смо са увођењем система комуникације заснованог на сликама (PECS), девојчици из спектра аутизма која похађа ПУ „Наша радост“ из Ковина.

За почетак је одржана едукација васпитача, а потом и едукација родитеља. Ту су и васпитачи и родитељи добили информације и упутства на који начин ћемо спровести PECS.

Уз сјајну подршку директорке Александре Алавање, васпитачица Јелене Цаптенић и Марије Илић и уз изнимну истрајност родитеља, успели смо да добијемо прву комуникацију.

Хвала свима на упорности, истрајности и великој заинтересованости! Ово је само почетак.

Колико је метода била успешна и делотворна, говори и васпитачица Јелена Цаптенић у мејлу који нам је послала и који наводимо.

“Поштовани,

Имам потребу да у ових неколико реченица изразим своју захвалност и срећу зато што сарађујемо са вашом школом.

Наиме, васпитачица сам већ двадесет година у ПУ „Наша радост Ковин“ у Ковину. Тренутно водим старију васпитну групу у којој борави и аутистична девојчица. Наша М.А. не говори, али је њен успех у развоју у последњих неколико месеци заиста невероватан. 

Захваљујући терапеуту Марији Станић која нас је обучила PECS методи комуникације и која нам помаже да се у сваком тренутку осећамо као тим, девојчица је веома напредовала.

Не могу да сакријем, а ево овим путем се искрено захваљујем на свој подршци коју нам пружа.

Марија је увек ту за нас и за нашу девојчицу. То је невероватан осећај који се не заборавља када вам дете толико напредује.

Надам се и даљој успешној сарадњи.

С поштовањем,

Јелена Цаптенић”