СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

Ове године Светски дан прве помоћи обележавао сe 11. септембра под слоганом: „Прва помоћ деци – прва помоћ за децу“. На нашу радост и задовољство, у посети су нам били наставници и ученици Медицинске школе из Панчева, који су у оквиру секције Црвеног крста одржали приказ прве помоћи у различитим ситуацијама.

Екипа наставника и ученица у црвеним оделима, коју су предводили наставник Милан Лупшић и наставнице Оливера Родић и Марина Дамјановић, одржали су показну вежбу пружања прве помоћи при епилептичном нападу, затим збрињавање повреде скочног зглоба и начина на који се врши реанимација. Након њихове демонстрације наши ученици виших разреда и средње школе су били у прилици да науче како да пруже прву помоћ у овим ситуацијама.

Прва помоћ је гест хумансти и наши ђаци су показали да јесу хумани јер су били веома заинтересовани и активно учествовали у савладавању начина пружања прве помоћи. Вешто су држали особу која је одглумила епилептични напад, стављајући је у бочни положај, спретно су везивали мараме око скочног зглоба у циљу имобилизације, али су научили и како се изводи реанимација.

Прва помоћ спашава животе и свако од нас може бити у прилици да му треба прва помоћ, али и свако од нас може да научи како да пружи прву помоћ.

Велико хвала „екипи у црвеном“ која нас је посетила и научила како да реагујемо у хитним ситуацијама, као и директорки Медицинске школе у Панчеву, Светлани Калапиш на сарадњи.

Тим за социјалну и здравствену заштиту ученика