HALLOWEEN- НОЋ ВЕШТИЦА, ДАН СВИХ СВЕТИХ

У нашој школи се већ традиционално обележава празник „Halloween“, тј. Ноћ вештица или Дан свих светих, 31.10. Овим поводом је наставница енглеског језика и књижевности, Александра Новаков, направила радионицу током својих часова, у петак 29.10.2021. Деца су сазнала нешто ново о празнику, правила су мумију, страшне руке и бојили су вештицу, бундеву и слепе мишеве.

На часовима су присуствовали ученици I разреда са учитељицом Алисом Васић, ученици IV разреда са учитељицом Тицом Гајић, као и ученици II и III разреда. Били су присутни и ученици средње школе цвећарског смера, са наставницама Маријаном Калкан и Снежаном Кецман. Ученици текстилног смера са наставницама Лидијом Ђукић и Мирјаном Курељушић направили су маске за лице и очи у духу празника. Наставница Марија Јеремић је направила страшне луткице за прстиће и костура. При прављењу мумија помогла је и наставница српског језика Катарина Мартиновић са својим ученицима, као и реедукатор психомоторике Оливера Станчић, а Ненад Куриљ је написао песмицу „Halloween”.

Ученици су научили да се празник „Halloween“ не обележава код нас, већ највише у Америци, Великој Британији, Ирској, Шкотској, као и да се већ проширио на друге континенте и да је то празник где се људи сећају својих блиских мртвих рођака. Још увек се празник не обележава у Србији као ни у осталим балканским земљама из разлога што ми тог дана обележавамо Светог Луку.

За празник „Halloween“ деца иду од куће до куће, прерушени у разне страшне ликове, суперхероје, принцезе, воће, поврће, па покуцају на врата и кажу – Trick or Treat – трик или посластица (слаткиш). Наставница је упоредила празник са нашим обичајем коринђања, када деца иду од куће до куће, певају песмице и добијају слаткише.

Наставница је радионицу правила и за децу у истуреном одељењу у Долову као и за децу из боравка „Невен” уз помоћ учитељица Жељке Бојић, Софије Олујић и Бојане Димитријевић. Такође се радионици прикључила вртићка група коју воде васпитачи Александра Алексић и Дивна Савић, као и предшколска група коју води васпитачица Надежда Миливојевић.