ПРЕДАВАЊЕ – ПРОМЕНЕ У РАЗВОЈУ – ПУБЕРТЕТ

Један од циљева Тима за здравстевену и социјалну заштиту ученика је да наше ђаке упозна са развојним променама које се дешавају у животу свакога од нас. Овога пута велику пажњу смо посветили пубертету и променама које се дешавају у том периоду.  Чланови овог тима, наставнице Дијана Димов, Јелена Бубањ и Тијана Ћириковачки су одржале два предавања, једно посвећено ђацима трећег и четвртог разреда, а друго ђацима петог и шестог разреда. Наша жеља је била да неке од наших ђака припремимо на велике промене које ће доживети у свом физичком изгледу и променама које ће се јављати у понашању, а са друге стране да другима помогнемо да разумеју шта им се догађа са телом, емоцијама и некада другачијим реаговањем у одређеним ситуацијама. Уверили смо их да су пубертет и промене које он доноси нормална појава и да о томе треба разговарати како би што лакше прошли кроз тај период.

Упознали су се са променама које се дешавају код девојчица, променама које се јављају код дечака, као и са променама које су заједничке и за једне и друге. Сазнали су да је важно посебну пажњу посветити личној хигијени, разноврсној, правилној исхрани и редовној физичкој активности да би првилно расли и развијали се.

Ученици трећег и четвртог разреда су пред крај предавања слагали слике по редоследу развоја, а ученици петог и шестог разреда су учествовали у изради паноа, где су лепили сличице на којима су приказане промене у пубертету када смо и поновили научено на овом часу.

Иако су се образи наших ђака повремено црвенели, пажња није попуштала. Ово је била прилика да чују оно што их занима, а вероватно нису имали храбрости да питају неког старијег да им објасни. Слушали су нас, посматрали слике и учествовали у дискусији.

Захваљујемо се нашој Јелени из Завода за јавно здравље у Панчеву, која нас снабдева плакатима и материјалима за израду презентација, нашем мајстору Милошу, колегиници Марији Јеремић, као и колегиницама које су присуствовале нашем предавању: Десанки Миленковић, Јелени Симић и Љиљани Чавошки Субашић.

Координатор Тима за здравствену и социјалну заштиту ученика – Дијана Димов