МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ – 3. ДЕЦЕМБАР 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=bnYnryxaC1I

Од свог оснивања 1945. године, Уједињене нације (УН) истичу своју посвећеност и позивају на стварање инклузивних, приступачних и одрживих друштава и заједница – нарочито усвајањем Универзалне декларације о људским правима 1948. године. Током времена , УН су свој фокус усредсредиле на промовисање добробити за људе који живе са инвалидитетом, а 1992. године затражиле су да се 3. децембра сваке године обележи Међународни дан особа са инвалидитетом.

Међународни дан особа са инвалидитетом је само један дан у међународном календару, али симболизује акције које би требало предузимати свакодневно како би се створиле заједнице које су разнолике и прихватљиве за све људе.

Ово је Дан подршке и разумевања!

Обележавање овог дана има за циљ да се промовише разумевање проблема са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, пружити им подршку и укључити их у све области друштвеног живота.

Овај дан треба да подстакне сваког од нас да погледа око себе и да помогне особи са инвалидитетом ако види да је његова помоћ потребна. 

Дечији савез школе „Мара Мандић“ је кратким спотом и уз помоћ ученика решио да обележи овај датум.

У овом споту радо су учествовали сви ученици, од нижих разреда до средње школе. Идеја овог спота је да се прикаже како наши ђаци учествују у свим редовним активностима без обзира на врсту инвалидитета. Да смо сви рођени једнаки и равноправни. Исто тако спотом се скреће пажња да сваки појединац треба да обрати пажњу и пружи помоћ ономе коме је та помоћ потребна.

Хвала Мати, Цеци, Стефану, Николи, Филипу, Алекси, Орхану и осталим ђацима који су учествовали у снимању спота. Спот снимили и монтирали наставници школе „Мара Мандић“.