ПОСЕТА СТРАЧЕВУ

Леп и сунчан зимски, мартовски дан искористили смо посетивши суседно Старчево. Пре две године Старчево је добило Музеј и у оквиру плана историјско-географске секције одлучили смо да га посетимо са ученицима наше школе. Господин Предраг Станковић, у улози кустоса музеја, најљубазније нас је спровео кроз Старчево кроз векове. Обилазак музеја смо започели старчевачком културом. Сазнали смо да се смешта у средњи неолит, 6200 – 5500 год. пре н.е, као и како је изгледао свакодневни живот неолитског човека. Живели су у полуукопаним земуницама на обали реке, храну и пиће су чували у керамичким посудама. Узгајали су припитомљене житарице и стоку. За тај период својствен је општи просперитет и напредак у развоју човека.

Затим је уследила прича о Винчанској култури, бронзаном добу, гвозденом добу, античком периоду, и тако све до модерних времена. У музеју су изложени лепи и интересантни експонати – фигурина од печене глине која симболизује плодност из неолита, керамичке посуде које су украшаване ноктима и шкољкама, камене секире, камена сечива, машина за шивење „Сингерица”, женска народна ношња, макета Старчева, макете кућица у којима су живели људи на простору Старчева у различитим историјским периодима, као и фотографије археолога који су пре скоро сто година радили на археолошком налазишту у Старчеву. Један од најинтересантнијих експоната је свакако ђачка књижица стара неколико деценија. Након обиласка музеја, искористили смо прилику да се фотографишемо испред земуница, „кућа” у којима је живео неолитски човек, а чије реплике се налазе у дворишту музеја.

После музеја, били смо срдачно дочекани у православном храму, чији је заштитник Свети Пантелејмон, а који је налази на излазу из Старчева. Отац Неђељко Сенчанин, настојатељ храма, укратко нам је испричао о историјату храма, о лепом иконостасу и подједнако лепим фрескама које красе зидове ове православне светиње. Све нас је даровао иконицом Свете Петке и благословио. Заиста је то била дивна и благословена посета Старчеву.

Активност је организовала наставница Јелена Симић, у сарадњи са Петром Андрејићем из Месне заједнице Старчево коме дугујемо велику захвалност.

Деца која су ишла су: Лазар Лукић, Марко Костић, Љубица Стојков, Бранислав Чоловић, Светлана Раданов, Матија Рокнић, Ненад Стојков, Тања Спасић, Расима Игнац, Кристина Фишер, Драган Фишер.

Наставници у пратњи: Катарина Јоцић, Јелена Симић, Тамара Ивчић, Марија Гашић.