ОБЕЛЕЖАВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ НЕДЕЉЕ ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

Национална недеља здравља уста и зуба се обележава сваке године у трећој недељи маја. Овим поводом су нас посетили стоматолог и стоматолошка сестра из стоматолошке амбуланте Дома здравља у Панчеву. Овај тим је обишао сва одељења наше школе. Уз објашњење како да одржавамо хигијену уста и зуба, стоматолог је ученицима прегледала зубе и дала савет да редовно иду на прегледе код својих стоматолога.

Поред тога, организована су предавања за  ученике нижих и виших разреда, за ученике средње школе, као и за кориснике Дневног боравка „Невен“, о значају вођења бриге о здрављу уста и зуба. Предавања је, уз подршку Тима за здравствену и социјалну заштиту, одржала Јелена Голубов, студенткиња пете године стоматолошког факултета и чланица Ротаракт клуба „Михајло Пупин“.

Уз занимљиву презентацију и предавање учили смо о зубима и хигијени уста и зуба. Сазнали смо шта су млечни зуби и зашто испадају, који су стални, како долази до квара зуба, односно каријеса, како спречити његову појаву, како настају наслаге и каменац на зубима, на које начине правилно одржавати хигијену уста и зуба и  које су последице лоше хигијене зуба. Погледали смо снимке на којима је приказана правилна употреба четкице, конца за зубе и интерденталних четкица.

Захваљујемо се стоматологу, стоматолошкој сестри и Јелени што су нас посетили. Придржаваћемо се њихових савета да би осмех свакога од нас био што лепши.