ПОСЕТА НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ПАНЧЕВО

Ученици нижих и виших разреда су са својим наставницима посетили Народни музеј Панчево.

Током обиласка видели смо експонате који се чувају у музеју, попут слике „Сеоба Срба“ Паје Јовановића, заставе Војводства Српског из Велике револуције 1848. године, као и  предмета старих око осам хиљада година.

Пријатном добродошлицом на почетку обиласка музеја упознали смо се са ликом и делом нашег чувеног сликара Паје Јовановића. Уживали смо гледајући његову слику „Сеоба Срба“. Сазнали смо да се у нашем граду чува оригинална слика.

Ученицима је показано богатство наше културе. Видели су како су изгледале тадашње банатске куће, собе, прибор за ручавање. Могли су да уживају у ћилимима који су красили музеј. Посебну пажњу им је привукла тадашња машина која се користила за прање веша. Чувено оковано стабло које је сведочило колико је било потребно труда да се постане занатлија. Колико су се поштовали стари занати и да је Панчево тих година било значајни занатски центар.

Од старих заната до науке ученици су заблистали у препознавању нашег чувеног научника и истраживача Михајла Пупина. Сада су могли да виде и део ентеријера његове родне куће у Идвору.

Ученици виших разреда су пријатно изненадили домаћина музеја о томе чиме се баве археолози а обогатили су и своје знање о етнологији.

Погледали смо и ауторску изложбу „Трагом банатске железнице – 125 година железнице у Банату“. Изложба је реализована у сарадњи са Клубом љубитеља железнице у Панчеву, а приказ је садржао разне документе, оригиналне предмете, фотографије и макете.

Видели смо и поставку макета авиона, бродова, чамаца, тенкова и још много занимљивих ствари.

Хвала нашем домаћину, кустосу Александри Голубов, на данашењем дружењу уз позив да нас посети у нашој школи.