РАДИОНИЦА ЛУТКАРСКЕ СЕКЦИЈЕ

Луткарска секција у нашој школи одржала је ликовну радионицу са темом „Страшне лутке“, 31.октобра 2022.

Наставнице Драгана Вујовић и Алиса Васић су са децом виших разреда (од 6. до 8.) правиле страшне лутке на штапићима. Правили смо лутке које су типичне за Ноћ вештица или Ноћ свих светих, деци је познат и као Halloween. Направили смо бундеве са страшним очима, грофа Дракулу, духа, слепог миша, црну мачку, паука, вештицу.

Пре прављења лутака причале смо са децом о страховима (чега се плаше, шта све може изазвати страх… ). Деца су навела да се плаше: вука, паука, демона, чудних звукова, страшних кућа или чак да се ничега не плаше. Напоменули смо да се Ноћ вештица највише обележава у Америци и Великој Британији, док у нашој земљи тог дана се слави слава свети Лука, а Ноћ вештица се обележава ради забаве, а не као празник.

Деца су сама набројала шта их све подсећа на Halloween и шта би желели да праве. Било им је веома забавно, седели су и радили, тражили помоћ како да лутка изгледа што страшније, прекривали су луткама своја лица и „плашили“ другаре у учионици. Били су заузети луткама и радом, како ће лутка изгледати, време је брзо прошло, а наше страшне лутке су оживеле захваљујући деци која су их вредно правила. Деца су правила своје страшне лутке од картона, хамера, колаж папира, пена папира, вате, штапића, бојица.

Много им се допада луткарска секција, интересују се шта ћемо ново правити и исказују жељу да лутке оживе пред публиком, што би нашу луткарску секцију ставило на један виши ниво. Потрудићемо се да и то испунимо! Заједнички  циљ радионице је остварен, направили смо и оживели три страшне бундеве, грофа Дракулу, црну мачку, црног паука, духа, вештицу и слепог миша.