ПОШТОВАЊЕ РАЗЛИЧИТОСТИ

Међународни дан Толеранције, који се обележава 16. новембра, био је повод за радионицу у којој су учествовала деца виших разреда са наставницама Драганом Вујовић и Алисом Васић.

На почетку смо причали са децом и упознали смо се са појмом толеранције. Затим су деци пуштени различити снимци који описују толерантно и нетоларнтно понашање. Деца су се заинтересовала за дату тему. Потом смо у другом делу радионице правили „наруквице пријатељства“, које су деца поклонила другарима из школе и на тај начин показала толерантно понашање. Користећи украсне жице, еластичне кончиће, перлице, сламчице, фломастере, деца су исказала своју креативност и уживали су у прављењу наруквица. Стављали су наруквице на руке, показивали једни другима и помагали како би испале што лепше. Одмор је прошао у поклањању наруквица, што је представљало право толерантно и пријатељско понашање према другарима из школе. Ко је желео, код куће је требало да нацрта или напише нешто о толеранцији. Радове које деца донесу окачићемо у ходнику наше школе.

Нама је веома важно да децу учимо толеранцији јер она се учи кроз поштовање различитости. Сви треба да покажемо толеранцију, стрпљивост, разумевање и емпатију једни за друге, не само кроз радионице, него кроз свакодневне активности. Толеранцијом се бавимо целе године, на данашњи дан само подсећамо ученике да сваког дана морамо да живимо у духу толеранције. Наш тим, који се бави заштитом деце од злостављања, занемаривања, дискриминације и насиља, ову манифестацију вреднује као добру превенцију насиља међу децом у нашој школи.