СВЕТСКИ ДАН МАСЛИНА

Тим за заштиту животне средине је обележио Светски дан маслина, у петак, 25.11.2022. Овај интересантан датум из еколошког календара се обележава од 2019. године, са циљем да се истакне значај производње и примене маслина и маслиновог уља у свету и код нас.

Ученици су погледали презентацију посвећену маслинама  и сазнали више о  морфолошким особинама, условима успевања, значају као и о примени маслине. Сазнали су и који су то највећи проивођачи маслина и маслиновог уља у свету и у нашем окружењу.

Маслина- Olea europea fam. Oleaceae је зимзелено дрво које расте у висину, 3-13 метара. Једно стабло може дати 3-15 кг маслина, односно 3-8 кг уља. Стабла могу бити стара преко 2000 година. Лековитост маслине је одавно позната. Плодови су богати омега 3-масним киселинама, етарским уљима као и воћним киселинама. Употребљава се и у козметичкој индустрији јер садржи витамине А и Е. Присутна је у многим салатама, омиљеној пици, а листови се користе за припрему чаја. Маслине могу бити зелене и црне боје. Изузетно је значајна јер штити  од ерозије, повољна је за одржавање подручја и представља подршку целом екосистему.

Највећи произвођачи маслина у свету су: Шпанија, Италија и Грчка. У Грчкој су најзначајније регије за узгој: полуострво Пелопонез и острва Крит и Родос. Област Андалузије је водећа по производњи маслиновог уља у Шпанији, као и подручја на југу Италије.

Научили смо да се најстарија маслина у Европи налази у Бару (Црна Гора). Стара је преко 2000 година и налази се под заштитом државе од 1963. године. Сликари који су волели да сликају природу и маслињаке су: чувени сликар холандског порекла, Винсент ван Гог, сликар импресионизма, Клод Моне, и шпански сликар, Ел Греко.

На крају презентације смо се послужили зеленим маслинама које су се појединим ученицима допале, неки ученици су је први пут пробали, а некима су биле горког укуса. Најважније је да смо кроз ваннаставну активност научили о лековитости њихове примене за људски организам.

Следећа активност Тима за заштиту животне средине је Дан посвећен Божићној звезди, који је заказан за 9.12.2022, у сали наше школе.

Тим за заштиту животне средине