КАКО СМО У ПРОДУЖЕНОМ БОРАВКУ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТОГ САВУ

Као и сваке школске године, последња недеља јануара посвећена је активностима које су уско повезане са обележавањем школске славе – Свети Сава.

У продуженом боравку, наставнице нижих разреда, Мирјана Арсић и Александра Стефановић, организовале су активности за ученике како би им на што сликовитији начин приближиле значај живота и рада Светог Саве.

Циљ је био да све активности буду интерактивног карактера и да у практичним задацима ученици осете задовољство учешћа и схавтања идеја.

На самом почетку ученици су упућени у живот и рад Светог Саве; претходно су, како би што боље стекли представу о коме је реч, бојили лик нашег првог просветитеља, све време слушајући каквим се идејама водио и какав је значај имао у историји нашег народа.

На асоцијативан начин, бојењем одређених термина (путник, писац, светац, миротворац, учитељ, градитељ, монах) ученицима је у пар реченица, сходно њиховом узрасту,  дочарано какве је све подухвате остваривао Свети Сава током свог живота. Концентрисани, знатижељни, ученици су све задатке обавили и показивали жељу за новим активностима. Уз помоћ наставница успешно су склопили пано који описује животне мисије Светог Саве.

Посебно су уживали у прављењу теста, од којег су обликовали чувене светосавске переце. Кроз игру и забаву стекли су знање о томе какву симболику оне имају и шта представљају у духовном смислу.