НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

У Србији се 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Ове године слоган је „Свака цигарета смета“. Употреба дувана је фактор ризика за многе болести. Зато је важно указати на штетност конзумирања дувана и дуванских производа.

Овим поводом су нас посетиле докторка, Драгана Ђорђевић, и виша медицинска сестра, Марина Крчединац, запослене у Заводу за јавно здравље у Панчеву. Одржале су два предавања нашим ученицима виших разреда и средње школе. На занимљив начин смо сазнали како је откривен дуван, како су људи почели да га користе, шта значи бити пасиван пушач, ко је активан пушач, које се све отровне материје у цигаретама налазе и како оне утичу на наш организам. Сазнали смо како долази до стварања зависности.

Последњих година у слободној продаји се могу наћи и све већу употребу имају електронске цигарете. Наше гошће су нам скренуле пажњу да још увек нису испитане и утврђене последице употребе електронских цигарета. Сваки дувански производ који садржи никотин изазива зависност и млади су посебно осетљиви на његово дејство.

Позвале су пушаче да оставе пушење, непушаче да остану непушачи, приказивањем врло упечатљивих слика пушача са свим променама и последицама до којих је дуготрајна употреба цигарета довела. Ученици су веома заинтересовано слушали предавања.

Захваљујемо се запосленима у Заводу за јавно здравље у Панчеву, Јелени Крстић на дивној сарадњи, докторки Драгани Ђорђевић и Марини Крчединац, на посети и  предавањима. Радујемо се даљој сарадњи са заједничким циљем да наше ученике што више едукујемо да брину о свом здрављу.

Тим за здравствену и социјалну заштиту ученика