ЦВЕЋАРИ – ЗАМИШЉЕНО-ОСТВАРЕНО!

На почетку сваке нове баштованске године, па тако и ове 2023, цвећари сумирају резултате и активности остварене у претходној години. Претходна година била je пуна изазова, али смо успели да остваримо све замишљено, вредним радом, дисциплином и мотивацијом.

Учећи о начинима припреме земљишта, успешно смо обавили сетву спанаћа и руколе, садњу лука, произвели смо расад салате и кренули у производњу двогодишњег цвећа. Као практичну вежбу, утврдили смо бербу, паковање и сортирање органских производа из нашег пластеника и на тај начин обрадовали и наставнике и ученике наше школе. Разменио се и понеки рецепт.

Захваљујући бројним донаторима, освежили смо хол и просторије школе новим дендро врстама. Добили смо прилику да утврдимо градиво са теорије, препознамо врсте собног цвећа, покажемо умеће приликом садње и применимо правила њихове неге. Експериментисали смо са јесењим луковицама и правили смо мини украсне баштице, примењујући научено о кактусима.

Уређење дворишта је била наша примарна активност: редовно кошење, одржавање баштица, зелених површина око школе, сакупљање лишћа. Нове металне конструкције, као освежење за школско двориште, нама су биле изазов за убацивање нових цветних садржаја. Вођени жељом да школски врт буде декоративан и једноставан за одржавање, посадили смо нове четинарске и листопадне врсте, трајнице и бавили се одржавањем постојећих.

Децембар, као месец бројних изложби, био је изузетно радан и креативан. Новогодишње икебане, јелкице, кугле, честитке, слике су само део новогодишње чаролије. Потрудили смо се да обрадујемо школску децу са цветно-новогодишњим декорацијама на улазу школе и тако употпунимо новогодишњу чаролију. Велико хвала расаднику „Шкрбић”, који нам је и ове године даровао Божићне звезде, црвене и беле боје, и на тај начин употпунио зимску бајку.

Са планом за нове цветне активности улазимо у нову, радну годину, а вама желимо: „Да вам биљке буду здраве, да све лепо расте, да вам цвета цвеће, да немате корова у вашој башти, да цвета све као у машти, да плодови семена пуни буду, да због бујног раста будете у чуду, да негујете биљке своје и много радости и среће, ове 2023!“