МАЛИ ПО ГОДИНАМА, А ВЕЛИКИ ЕКОЛОЗИ!

ЕКОЛОШКЕ АКЦИЈЕ!

„Засади дрво“!

Највећи пројекат садње стабала у Србији, „Засади дрво“, покренут је 2019. године и има за циљ очување здраве животне средине, као и одрживи развој друштвене заједнице. Поред пошумљавања, Tим „Засади дрво“ бави се едукацијом и подизањем свести јавности о значају шума.

Једна од активности четвртог циклуса пројекта „Засади дрво“, под називом „Друштво природи или природа друштву?“, је садња садница од стране ученика првог разреда. Свака основна школа на територији Републике Србије добила је по две саднице Црног бора, са задатком да се засаде у дворишту школе, пратећи упутство за садњу и негу садница.

Предвиђено време за задату активност је било од 10:00-12:00 часова, а дан 30.3.2023. године. После уводног предавања о важности очувања животне средине и значају пошумљавања, млади еколози, а будући цвећари, одабрали су место садње за саднице. Како је рад у друштву занимљивији, а и искуство треба да се подели, Александри, Ирени, Петри, Алекси и Јасмину несебичну помоћ су понудили и ученици цвећарског смера. Опремљени рукавицама, баштенским алатом, уз припремљене канте за заливање, дланом о длан, Црни бор се зазеленео у нашем школском дворишту.

Светски дан заштите животне средине!

Датум који се не сме прескочити ни у једном еколошком календару је 5. јун, Светски дан заштите животне средине. И тада уживамо у тимском раду. Обједињени кроз планирану активност, Тим за здравствену и социјалну заштиту и Тим за заштиту животне средине, окупили су ученике нижих разреда, као и ученике цвећарске и еколошке секције, како би кроз садњу расада кадифице у школском дворишту обележили овај битан датум. Сви су били изузетно вредни и посвећени. Уз искуство из претходне акције, бројчано јаки, тражила се кадифица више. За кратко време задатак је успешно обављен и склопљен договор да се овде не заустављамо. Нове радне акције и сусрете тимски заказујемо и за наредну школску годину.

Овом приликом велику захвалност дугујемо и Дому „Срце у Јабуци“. Њихови корисници су произвели расад цвећа и донирали га за потребе извођења ове акције. Хвала и учитељицама нижих разреда на великом одзиву и ангажовању њихове деце у овим еколошким акцијама.

Завршни испит матураната средње школе у стилу рециклаже и оплемењивања школског простора!

Матуранти средње школе цвећарског смера искористили су припреме за планирану изложбу поводом манифестације у оквиру „Пројекта примарне сепарације отпада“ у Дому омладине, и свој завршни рад осмислили користећи рециклабилне материјале. Заједнички задатак је био оплеменити школски простор, садњом и аражирањем жардињера, сезонским цвећем.

Свесни колико нам је природа неопходна, настављамо да дајемо пример добре праксе из области екологије, трудимо се да стичемо нова еколошка знања и утичемо на развој еколошке свести новим, млађим генерацијама које долазе.