Посетили смо Ботаничку башту

Трудимо се да љубав према природи преносимо на ученике наше школе кроз разне активности. Одлучили смо да посeтимо најлепшу оазу мира и зеленила у центру Београда- Ботаничку башту    ,,Јевремовац”. Наш предлог је подржао и директор наше школе, Горан Владић. У пратњи наставника, раздрагана лица ученика нижих  разреда  и средње школе , стигла су у најбогатији врт на Балкану. Љубазно нас је дочекао водич и шетајући уским стазицама баште упознао нас са најважнијим детаљима биљног света који се налази у њој. Простор обухвата површину од 5 хектара у коме живи скоро 1000 врста биљака. Од 2007. године представља заштићен споменик културе.

Са великом пажњом и знатижељом слушали смо предавање о Јапанском врту који је основан 2004. године. Научили смо да је јапанска трешња – симбол среће. Цвета две недеље током априла месеца. Цвет означава почетак пролећа и школске године за њихове ђаке. Поред  јапанске трешње у врту треба да буду посађени црни бор и јавор.

Највећи утисак на све нас је оставила Стаклена башта која се састоји од два крила, у једном се налазе тропске биљке а у другом пустињске. Деца су узела телефоне у руке како би забележила велике примерке банане, рајске птице, фикуса, монстере, кафе а најзанимљивији су били кактуси и биљке месождерке.

Слободно време смо искористили да направмо лепе фотографије поред  бамбуса, пампас траве и фонтане. Неки су одмарали поред фонтане, други су правили звезде и трчкарали по трави. Слике ће пренети део атмосфере из предивне Ботаничке баште. Верујемо да су се ученици вратили  кући пуни утисака и да ће ову едукативну екскурзију памтити дуго.

Желимо овом приликом да се захвалимо запосленима у Ботаничкој башти на пријатном дружењу у овом дивном амбијенту.