ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Трговина људима је глобални феномен  и погађа све земље у свету, а највише земље где је повећано сиромаштво.

Трговина људима подразумева продају и куповину неке особе у циљу искоришћавања и зараде. То је један од најтежих облика кршења људских права јер жртва нема слободу кретања и нема никаква права над својим животом.

У циљу подизања свесности ученика о овоме феномену, наша школа се укључила у организоване активности, које су почеле одласком координаторке Тима за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, на семинар у организацији НВО „Астра“, под називом „Трговина људима (децом) – превенција и едукација“.

Активности су се наставиле, 16.10.2023, доласком волонтерки Црвеног крста Панчева, које су одржале радионицу „Да ли верујеш у бајке?“, која се односила на превенцију  врбовања у трговини људима. На двема радионицама су учествовали ученици виших разреда и ученици средње школе. Радионице су подржане и технички организоване од стране Тима за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања и Тима за здравствену и социјалну заштиту ученика.

Ученици су имали прилику да разговарају са волонтеркама о начинима врбовања деце и одраслих и активно су анализирали инсерте из цртаног филма „Пинокио“. Препознавање тактика врбовања је значајно јер је то први потез који чине људи који су учесници у трговини људима.

Волонтерке су нагласиле значај избегавања првог контакта са сумњивим људима, који нуде бољи живот и испуњење снова.

У  среду, 18.10.2023, када се и обележава Европски дан борбе против трговине људима, наставници су на часовима одељенског старешине ученицима пустили препоручене филмове, који се баве темом трговине људима. Коришћена су три видеа за ученике нижих, виших разреда и средње школе и били су обухваћени сви ученици школе, као и ученици дислоцираног одељења у Долову.

Овакав вид презентовања се показао као врло користан, јер су ученици активно учествовали у анализирању филмова, као и у евалуирању радионица Црвеног крста. Посебно смо захвални нашем ученику средње школе, Данијелу Хорвату, који је нацртао плакат у виду стрипа, који приказује ризичне ситуације, које указују на трговину људима и у којима се могу наћи деца и људи, али и начини за избегавање таквих ситуација. Ученица, Оља Вањо, је показала свој скривени таленат и нацртала је мали постер, инспирисана овом темом.

Предавање волонтерки Црвеног крста Панчево

Цртеж ученице Оље Вањо

Плакат који је цртао ученик, Данијел Хорват, а остали ученици су обојили.