ПОСЕТИЛИ СМО ИЗЛОЖБЕ…

Народни музеј Панчево нам је поново отворио своја врата. Десетак ученика виших разреда наше школе, која имају талента за цртање и редовно учествују у ликовним радионицама, у пратњи наставница, Јелене Симић и Тијане Крстевски, погледало је актуелне поставке у музеју.

Прва изложба коју смо посетили носи назив „Хладно оружје”. Реч је о експонатима из збирки нашег Народног музеја. Деци је било интересантно да виде чиме се некад ратовало. Највише пажње привукао је мач који су џелати користили за одсецање глава. Поред јатагана, сабљи, ножева и бајонета, нашао се и витез у природној величини с којим су се деца радо фотографисала.

Друга изложба посвећена је архитектури градова Панчева, Вршца и Беле Цркве, а организована је од стране Завода за заштиту споменика културе Панчева. Лепе и живописне фасаде предратних кућа смењивале су се пред нашим очима, и деца су препознала и знала да кажу где се налазе куће и зграде са фотографија у нашем граду.

Затим смо посетили нашу градску кућу у којој су изложени дечији цртежи са ликовног и литерарног конкурса „Ово је моја Србија”. Ученици наше школе су учествовали у поменутом конкурсу, али признали су да су другари из других школа били бољи ове године. Заправо, одушевили су се изложеним цртежима и зачудили да су деца тако лепо умела да нацртају различите портрете династије Карађорђевић. Фотографисали смо се поред цртежа принцезе Катарине Карађорђевић, чија је Фондација заслужна што је наша школа добила сензорну собу.

Као шлаг на торти нашег излета у свет уметности, дошла је посета уметничком атељеу познатог панчевачког академског сликара, Емила Сфере. Смештен на врху једне од три највише зграде у Панчеву, овај атеље је једно од најлепших места нашег града. Емил нас је дочекао са осмехом и тако је протекло наше дружење, у срдачној, пријатељској атмосфери. Деца су имала бројна питања за Емила – је ли ово Ваш стан, јел живите овде, колико има овде слика укупно, кад сте све то насликали, да ли цртате лењиром. Иако не користи лењир за цртање, Емил је донео један велики лењир који се јако допао нашим ученицима. Поглед на град са овог места је диван, па смо погледом тражили нашу школу. Емил је обећао да ће доћи у нашу школу и одржати радионицу, понеће мале штафелаје који су прирасли срцу нашим ученицима. Деца ће цртати мотиве које су запазили на Емиловим сликама – мачку, цркву, прозор, креденац, руке… Радујемо се унапред договореној радионици и захвални смо Емилу на дивном гостопримству. Захвални смо и на овом дивном, топлом и сунчаном дану Михољског лета, које нам је омогућило да се „културно окрепимо”.