МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Међународни дан особа са инвалидитетом је само један дан у међународном календару, али симболизује акције које би требало предузимати свакодневно, како би се створиле заједнице које су разнолике и прихватљиве за све људе.
Обележава се сваке године, 3. децембра, свуда у свету,  са циљем да се промовише пуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом.

Једна милијарда људи, или 15% светске популације, има неки облик инвалидитета. Они се свакодневно суочавају са дискриминацијом, стигматизацијом, незапосленошћу и социјалном искљученошћу. Међутим, упркос баријерама и тешким животним ситуацијама, они не одустају од борбе.

А ми смо ту да их у томе подржимо и помогнемо. Да неуморно радимо на уклањању тих баријера, на побољшању услова живота и стварању нових могућности за све људе који живе са инвалидитетом.

И да подсетимо на све њихове успехе на које смо, подједнако као и они, поносни. Јер је то прилика да постану видљиви за ширу друштвену заједницу, да покажу шта и колико могу.

Стога смо овај дан обележили, 05.12.2023, у сарадњи са удружењем „Папир, боје, маказе“, кроз књижевно-драмску радионицу. Деца су заједно радила интерпретацију позоришног текста „Златокоса, другачија од свих бајки које сте читали“ и показала своје таленте, маштовитост и креативност у веселој и насмејаној атмосфери. Пуно им се захваљујемо на томе и жељно ишчекујемо следеће дружење.