НОВОГОДИШЊИ ПРАЗНИЦИ У ШПАНИЈИ

Ближи се школски распуст и Нова година па је наша школа упловила у празнично расположење. Наставница шпанског језика, Јелена Симић, одржала је радионицу с циљем да ученике виших разреда упозна са божићним и новогодишњим празницима у Шпанији, као и са обичајима који су неодвојиви део празника.

22. децембар је важан датум за Шпанце јер се на тај дан одржава божићна лутрија, чувени Еl Gordo. Ова лутрија је јако популарна у Шпанији, постоји од 19. века, и од тада се у континуитету одржава до данашњег дана, увек на исти датум.

Наставница Јелена је ученицима поделила листиће са различитим бројевима, а затим је на шпанском језику гласно читала бројеве. Све прочитане бројеве садржао је листић петакиње Иве, која је добитница награде – чоколадних новчића. Другу кесицу са новчићима су поделили остали ученици „на равне части”, као утешну награду.

Два дана након лутрије је Nochebuena и дочек најрадоснијег хришћанског празника, Божића. Дан пред Божић празнична трпеза је богата, а избор хране зависи од региона до региона. У континенталном делу земље се једе печење као и код нас, а у приобаљу су заступљени морски плодови. Пије се шпански шампањац Cava, а једу се слаткиши који су пореклом арапски – од меда, јаја и бадема. Захваљујући Соњи Анђелков, професорки енглеског језика, Панчевки са сталном адресом у Шпанији, имали смо прилику да пробамо један такав слаткиш. Хвала драгој Соњи на прилици да окусимо аутентичну шпанску посластицу.

На сам дан Божића породице у Шпанији су, попут наших породица, окупљене око празничне трпезе. У миру се прича, једе, пије, весели…

Следећи важан датум је 31. децембар – Nochevieja, дан када се испраћа стара година, и са радошћу дочекује нова. Шпанци традиционално Нову годину дочекују на главним трговима својих градова, са шампањцем и грожђем у рукама. Дванаест зрна грожђа, која симболизују 12 месеци у години, се једу, зрно по зрно, када крене одбројавање до пуног сата.

Уз прелепи и бучни ватромет, музику, шпански шампањац и грожђе, Шпанци ће и ове, као и претходних година, ући у Нову годину.

Нашим ученицима су подељене кесице са 12 зрна грожђа. Замишљали су жеље и јели грожђе док је сат откуцавао време.

У зору првог јануара Шпанци једу чоколаду са кексом. Послужили смо се и ми истим слаткишем.

Још један важан датум везан је за 6. јануар и велики католички празник, Los Reyes MagosСвета три краља.  Позната је прича у хришћанској традицији о три краља или мудраца по именима – Гашпар, Мелкиор и Балтазар, који су пратећи „витлејемску звезду” дошли издалека да се поклоне беби Исусу Христу, носећи Му дарове. Шестог јануара се традиционално спрема дезерт који се зове „Roscón de los Reyes”, велики колач у облику прстена, украшен  кандираним воћем. Нисмо били у могућности да обезбедимо поменути колач, али смо нашли замену у виду италијанског божићног колача са чоколадом.

Затим су ученици добили задак да нацртају три краља на начин на који су их доживели из претходне приче. Док су цртали, слушали смо villancicos, шпанске божићне песме.

Била је ово изузетно динамична, веома садржајна двочасовна радионица. Деца су све време била активни учесници у радионици, пажљиво су слушали, постављали су питања. Правили смо паралелу између божићних и новогодишњих обичаја у Србији и Шпанији.

Захваљујемо се колегиницама, Маријани Обрадовић и Наташи Шкаљак, на помоћи у реализацији радионице.