ДАНИ ДЕФЕКТОЛОГА СРБИЈЕ 2024.

Традиционална Стручно-научна конференција „Дани дефектолога“, са међународним учешћем, одржана је у Врњачкој Бањи, од 8.2. до 11.2. ове године. Сваке године Друштво дефектолога Србије организује Стручно-научну конференцију, у жељи да дефектолошка заједница чује новине у раду са децом са тешкоћама у развоју.

Тема скупа је била: „Теорија и пракса специјалне едукације и рехабилитације – данас”.

Нашој школи је додељена Повеља Фонда „Миодраг В. Матић”, што је велика част за нас јер је у питању највеће стручно признање.

Стручњаци ШОСО „Мара Мандић“ су представили три рада, у виду презентација, видео приказа и постера пред широким аудиторијумом стручњака из наше земље, али и из других земаља. Поред учешћа приказивањем својих радова, учествовали смо и на радионицама и предавањима колега из целе Србије и региона.

Списак наших радова:

„Значај радионица у раду са ученицима у основној школи“, Горан Владић, Анита Дуковски, Владана Стошић (сектор образовања);

„Дидактички материјал по мери детета“, Марија Јеремић, Ана Савичић, Марко Лукић (постер презентација, на којој смо представили додактички материјал који смо сами израдили);

„Побољшање адаптивних способности особа са интелектуалном ометеношћу кроз усвајање вештина самосталног живота“, Јованка Томић, Јелена Шарац, Христина Радивојевић (сектор социјална заштита).

Желимо да се захвалимо свим колегама који су имали радове, али и свима који су дошли да их подрже, прате предавања и да учествују на конференцији. Такође, овим путем, управа школе жели да подстакне и мотивише све колеге да свој рад и искуство презентују у виду радова на овом важном скупу.

 

На конференцији је директор школе, Горан Владић, одржао говор поводом доделе Повеље Фонда „Миодраг В. Матић“ нашој школи, који овим путем преносимо.

„Поштоване колеге,

Наша школа, „Мара Мандић“ из Панчева, је имала ту привилегију да ове године добије Повељу Фонда „Миодраг В. Матић“, најпрестижније признање у дефектолошкој струци.

Ова награда, поред тога што је велика част за нашу школу, представља и велику мотивацију за даљи рад свима у нашем колективу.

Ово признање није неочекивано. Дошло је као последица вишедеценијског рада и залагања свих у нашој школи. Свако ко је у овом послу зна да се он ради првенствено срцем, са страшћу и љубављу, поред, наравно, великог знања. Наша професија бира људе. Бира оне који умеју да воле, да осете друго људско биће, да препознају потенцијал у сваком детету, његове потребе, страхове, наклоности и осећања. Ова професија бира људе који имају велику емпатију и који себе несебично дарују током рада.

Исто тако, ја и моји сарадници смо се трудили да ослушкујемо сваког запосленог и његове потребе и да тако створимо уигран тим људи, људи који се међусобно надопуњују, помажу једни другима и заједно организују велики број ваннаставних активности, акција и радионица.

Увек смо се трудили да будемо ту за свако дете, али и за сваког родитеља, да пружимо помоћ родитељима својим знањем, али и разумевањем за сваку ситуацију или проблем на који бисмо наишли. За срећу је потребно мало, топла реч, савет, саосећање. За срећу је потребно пуно пружити, из срца, из душе. То се нама враћа када видимо нашу децу насмејану, полетну и када видимо како напредују и овладавају новим вештинама и знањима.

Веома нам је драго што су и наше колеге то препознале и доделиле нам ово престижно признање.

Велико хвала њима, и велико хвала колективу наше школе коме ће ово признање пуно значити и представљати нам ветар у леђа да наставимо рад са подједнаким жаром као и до сада!“